Ferdinand Vilém ze Schwarzenbergu se nezalekl smrtelné nákazy. Říká se mu Král moru

Na první pohled hrůzné slovní spojení „král moru“ má význam přesně opačný. Váže se na jednoho z příslušníků jihočeského rodu Schwarzenbergů, který zakoupil v roce 1684 panství Jinonice u Prahy spolu se statky Butovice a Smíchov a s domem na pražském Újezdě.

Když chvíli předtím, ve druhé polovině 70. let 17. století, řádila v české metropoli černá smrt, padlo jí tam za oběť přes třicet tisíc lidí. Kdo mohl, z Prahy utíkal, prostý i urozený lid i královští úředníci.

Právě v Butovicích a Jinonicích byly zřízeny nouzové špitály, jejichž provoz, koordinaci svozu nemocných, kázeň i pořádek někdo musel řídit. Tím někým byl Ferdinand Vilém ze Schwarzenbergu. Muž širokého sociálního cítění, který se nezalekl hrozby smrtelné nákazy v Praze ani ve Vídni.

Král moru, jak je právem nazýván, se za svůj život zasloužil o rozšíření majetku i polepšení rodového erbu. Na jihu Čech získal několik menších statků, například Čejkovice a Křenovice, které připojil k hlubockému panství, ale i Kestřany, Skočice, Drahonice a Přečín.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Aleš František Plávek.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související