Eva Kadlčáková: Račí roupy

Ráček Richard rád randí. Rejdí rozvodím, rozhlíží se. Rychlými rázy rozráží rákosí, rumpluje rostlinami, rachotí ramínky. Rád by račici. Račí rodinku! Ráčata. Růžová robátka. Radši ráčky. Roztomilé rarášky.

Roztouženě rozrochává roští, radostně rýpe rašelinu, rozrušuje rudozem – rozčarování! Rákosím rýsuje se rezavej rejč, rozbuchlá rachejtle, ruplá ráčna! Ráček se rozčiluje: „Rumplcimprcampr,“ ráčkuje, „rychlejc račice rafnu rýmu!“

Rázem rozevře se rozhled. V rozhledu roura! Rozum ráčkovi radí raději revidovat rozhodnutí. Rozmnožovací reflex – rošťák - radí riskovat. Ráček Richard rozvažuje: realizovat rodinku rozlišně? Risknout regulační rouru? Rozhodně! Ráček je rek! Rázuje rourou, rovnou za rypákem. Revize: za rejdovákem. Rozuměj: rak rázuje retrográdně!

Roura se rozšířila v rigol, rigol v rýnu, rýna v rezervoár. Ráček rotuje rezervoárem, s ráčkem rotují retenčním rybníčkem i ropuchy. „Radovánky s ropuchama?! Rrrr!“ rapluje ráček. Ropuchy se rozprchnou. Rak Richard se rozkošnicky roztáhne. Registruje rozsáhlý revír, rozkvetlé rododendrony, rezedu a rebarboru, révu rámující romantickou rezidenci – račí restauraci!!! Rodičko!!!

Eva Kadlčáková: Láska louže přeLévá

Loďka

Léto. Ligotající se listy lípy léčivé, libovonná lila levandule, lyrický luční len… Lidé lížou ledové laskominy, lokají lepkavé light limonády, levitují na lehátkách.

Ráček rychle revers k rouře. Rána! Na rouře rozprostírá se rošt! Na roštu Richard! Ruka rozšafné roznašečky, rozžhavený rožeň, rozpálený roztok. Rozežraný Rus, rukavička, rudý ráček, rup, rup, rup…

Restart! Ráček reflexivně rýpne roznašečku do rekta. Rozměrná roznašečka rykne. Rupnou jí rifle. Rychlonohý ráček rozeznává roztřesenou ručku ropuchy. Ruku v ruce ruče razí resortem. Rovnou k remízku. Respektive k rozrostlým ronďákům. Rozeklané rostliny rovnají se retuňku!

Ráček regeneruje. V rohu rdí se ruměná ropuška. „Rozkošná rosnička, rekovná!“ reviduje Richard rezervovanost k ropuchám, revanšuje se račím rámě. Rýsuje se reprodukce, ropucho-račí rodinka. Radujme se!

Resumé: Roupy richtují ryby i raky do riti.

Rozřešení: V riti rozpoznáš ryzí ryto…

Spustit audio

Související