Emocionální stavy zobrazené až kabaretním způsobem. Malíř Martin Gerboc vystavuje v Hluboké nad Vltavou

17. březen 2024 08:26

Ježíš v nacistické uniformě žehnající davu, nahá žena hrající na nástroj v podobě lidského těla a další dekadentní díla obsadila zámeckou jízdárnu v Hluboké nad Vltavou. Vystavuje tam slovenský malíř Martin Gerboc. Kolekce s názvem Oko za oko, zub za zub otevřela letošní výstavní sezonu v Alšově jihočeské galerii.

„Všude je figura. Ta je pro mě hlavním nositelem děje, a to je velmi podstatné. Nerad se pohybuji v nějakých rovinách abstrakce, mám rád, když vsugerujeme a naprogramujeme divákovi jednu emoci,“ říká Martin Gerboc mezi svými díly v Alšově jihočeské galerii v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou.

„Dost postav na obrazech jsou moji kamarádi nebo známí. Konkrétně tady je třeba kytarová lekce, ale posunutá do takové destruktivní polohy, s nějakým erotickým nábojem a podobně,“ ukazuje na výjev ženy, která hraje na nástroj v podobě lidského těla.

Další rozměrný obraz má název Bohyně plodnosti. „Ústřední figurou je žehnající Kristus, který je ale oblečený v nacistické uniformě a okolo je jakési kabaretní představení. Je to narážka na to, že jsme dennodenně atakováni tisícovkami různých vizualit a je těžké vybrat si jednu konkrétní,“ říká malíř.

Tento obraz je pro jeho tvorbu velmi typický, protože Martin Gerboc rád zobrazuje vyhrocené emocionální stavy až kabaretním způsobem. „To prostředí je mi blízké. Já jsem jednu dobu, jestli to tak mohu říct, spolupracoval s jedním kabaretem. To je prostředí, které je velmi svobodné, mám ho rád a permanentně se k němu vracím,“ vysvětluje.

Čtěte také

Do expozice vybral na čtyři desítky obrazů z posledních pěti let. Pro některé návštěvníky mohou být výjevy až kontroverzní. „Já rozhodně netoužím po nějaké prvoplánové senzaci. To nemá být smyslem těchto obrazů. Já spoléhám na to, že divák dokáže udržet krok s malířem a číst i mimovýtvarné věci, které jsou do toho obrazu zakódované,“ komentuje Martin Gerboc.

K výstavě vychází i katalog. „Je to autorský katalog, černobílý, má zhruba sto stran. Krom toho vychází monografie Martina Gerboce, rozsáhlá publikace, kterou tady budeme uvádět a křtít,“ doplňuje Paulina Skavova z Alšovy jihočeské galerie.

Výstava děl Martina Gerboce nazvaná Oko za oko, zub za zub je k vidění v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou do 12. května.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související