Eliška Novotná: Základní potraviny

2. srpen 2023

Poslední dobou mám potíže s nákupem základních potravin. Projdu supermarket dvakrát, bedlivě v rychlosti prohlížím regály, a když kde nic tu nic, změním strategii a hledám nějaký obsluhující personál.

Pak se omluvně zeptám, kde bych, prosím, mohla najít hrubou krupici nebo ocet, a když jsem k příslušnému regálu odváděna, setkávám se vždy s ochotou a porozuměním.

Avšak také se mi nejednou stalo, že se mi na moji žádost o pomoc s hledáním příslušné potraviny dostalo s omluvným úsměvem odpovědi: „To neznám“.

Ani se vlastně moc nedivím, protože kdo dnes ještě potřebuje základní potraviny? V době baget, fast foodů, dovážek pizzy a dovážek jídla vůbec?

Regály mého oblíbeného supermarketu jsou stále více zaplňovány hotovými jídly „jen je strčit do mikrovlnky“ a základní potraviny se přesouvají do spodních pater. Vařit netřeba, z vaření neprofesionálů se stalo časově náročné hobby. I to vánoční cukroví, velikonočního beránka nebo narozeninový dort kupujeme.

Kam se poděla radost z přípravy jídel a z povedeného jídla, za které rádi poděkujeme? Dává nám ji snad ten ušetřený čas?

A mimochodem, onen hledaný ocet byl skryt až úplně dole a ochotná, uhoněná „asistentka prodeje“ mi ho s úsměvem a dotazem „Co s ním budete dělat?“ podala.

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související