Eliška Novotná: Seniorky na žebříku

28. červenec 2023

S letošní úrodou třešní mám spojených několik historek, tahle je ale pro mne nezapomenutelná.

Všechny třešně ze stromu na naší zahradě byly velké, šťavnaté, sladké a naprosto zdravé – a bylo jich strašně moc, strom se jimi jen černal. A tak jsem vypeckovávala a vypeckovávala, zavařovala, sušila – a obdarovávala.

Také mojí milé, již vetché, sousedce jsem přinesla misku a pak i upekla bublaninu ke kávě, na kterou jsem byla po příjezdu její sestry pozvána.

Po pár dnech u našich vrátek někdo zazvonil a když jsme otevřela, stály tam obě s otázkou, zda by si mohly natrhat ještě nějaké třešně. Rozpačitě jsem jim vysvětlila, že všechny, na které jsem dosáhla, jsou už otrhané a ty nahoře už jsou stejně přezrálé.

„A nemáš žebřík nebo menší štafličky?“, zeptala se mne moje devadesátiletá sousedka za souhlasného přikyvování své o osm let mladší sestry. Zůstala jsem na ně zírat „To myslíš vážně?“ dostala jsem pak ze sebe, protože takové nebezpečné akce už nevykonávám ani já.

Přikývly, a když jsem poté jemně, leč autoritativně prohlásila, že něco takového bych nikdy nedopustila, odešly spokojeně a smířeně. Aspoň to zkusily.

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Rozšířená realita

    Tak se nám všem, co máme přístup k internetu, otevírá možnost rozšířené reality. Tedy těm nám, kterým nestačí vyjet si na kole s partou fyzicky přítomných kamarádů.

  • Eliška Novotná: Nejsme tak bohatí

    Potřebovali jsme natřít nový dřevěný plot a všichni kolem radili: Kupte Luxol, ten je osvědčený – sice ho zas zdražili, ale pořád je nejlevnější a zkuste to někde „v akci“.

  • Eliška Novotná: Trávník

    My, co sečeme zahrádky od jara do podzimu, víme o trávníku své, a ti, co vyžínají v uměle pěstovaných loukách jen cestičky, také. Teď mám ale na mysli trávníky v parcích.