Eliška Novotná: Nejsme tak bohatí

12. květen 2023

Potřebovali jsme natřít nový dřevěný plot a všichni kolem radili: Kupte Luxol, ten je osvědčený – sice ho zase zdražili, ale pořád je nejlevnější a zkuste to v nějakém supermarketu „v akci“.

No ale já, jak jsem zvyklá dát na odborníky, jsem na to šla jinak. Prodavači ve specializovaném obchodě Barvy, laky jsem sdělila, že budeme natírat plot. „A tak asi je pořád nejlepší Luxol, že? Nebo byste mi poradil něco jiného?“

To jsem udělala moc dobře, protože jsem dobře nakoupila. Plechovka byla sice o něco dražší, obsah byl ovšem podstatně kvalitnější a nátěr bude třeba obnovit za významně delší dobu.

Možná naši rádci nedali jen na cenu a jen trochu dost zaspali pokrok v produkci nátěrových hmot, a samozřejmě – tak jak jsou zvyklí – cena lidské práce se nepočítá.

Když teď tak zálibně hledíme na ten náš plot, připomínám si babičku s jejím: „Nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci, viď?“ A v duchu říkám: „Ano, babi“.

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.