Eliška Novotná: Rozšířená realita

12. červen 2023

Tak se nám všem, co máme přístup k internetu, otevírá možnost rozšířené reality. Tedy těm nám, kterým nestačí vyjet si na kole s partou fyzicky přítomných kamarádů, ale rozšíříme ji i o ty z nás, kteří jsou momentálně v Mexiku či Austrálii.

Uděláme si prima společný výlet a pokecáme. Že to nejde? No, v reálném světě ne, ale ve virtuálním, o nějž si ten reálný zvětšíme, ano.

Už teď se v té rozšířené realitě účastí na virtuálních událostech pohybujeme, ale ještě to není úplně ono. Zanedlouho (neboť pokrok postupuje mílovými kroky a možná už spíše pádí tryskem) si zajdeme na virtuální veletrh a klidně si tam vybranou bundu před její koupí vyzkoušíme a když budeme chtít hlubší kapsy, tak je změníme.

Jako možnost prima, ne? Ale podle mne jako stále agresivnější nabídka spokojenosti v neskutečnosti děs. Protože nepůjde o nezávislé rozhodnutí kde žít, ale o plíživě podbízivé prostředí Metaverze.

Už teď spěchají děti ze školy domů, aby se ponořili do rozehrané hry – tam to konečně žije! Když vídám v dopravních prostředcích všechny ty skloněné ke hrám v mobilu a nevnímající své okolí, nepochybuji, že tomu pokušení podlehneme nenápadně a snadno.

Vždyť přesvědčení o slzavém údolí tady a ráji tam dojde naplnění!

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Nejsme tak bohatí

    Potřebovali jsme natřít nový dřevěný plot a všichni kolem radili: Kupte Luxol, ten je osvědčený – sice ho zas zdražili, ale pořád je nejlevnější a zkuste to někde „v akci“.

  • Eliška Novotná: Trávník

    My, co sečeme zahrádky od jara do podzimu, víme o trávníku své, a ti, co vyžínají v uměle pěstovaných loukách jen cestičky, také. Teď mám ale na mysli trávníky v parcích.

  • Eliška Novotná: Pěšinky

    Když zahradní architekti navrhnou trávníky s úhlednými cestičkami a lidé chodí jinudy, co si asi ti projektanti myslí?