Eliška Novotná: Pořád je devět

23. leden 2023

Věděla jsem, že když mám vše stihnout, musím z domova vyrazit v devět ráno. Docela mi šlo všechno od ruky a osm padesát pět jsem si nazouvala botky.

Když jsem vyjela z garáže, ukazovaly mé hodinky přesně devět a já věděla, že budu mít dobrý den.

Když jsem projížděla další vesnicí, bylo na mých hodinkách pořád devět a „no to tedy ne“, řekla jsem si „nemůžeš jet jako blázen, zpomal“.

To až v půli cesty mě pohled na ručičky mých hodinek znejistil a když jsem se pak ocitla ve stínu, podívala jsem se na digitální hodiny na palubní desce auta. Bylo devět čtyřicet, čas plynul, jak měl, já jsem jela tou správnou rychlostí, moje denní plány nebyly ohroženy – to jen moje hodinky přestaly jít.

A nebyla to jen baterie, musely zažít nějaký náraz, řekl ten hodný pan hodinář. Ale to se stalo včera, namítla jsem. No vidíte, a ony si počkaly až na tu dnešní devátou, opáčil zasvěceně.

Konec dobrý, všechno dobré. Někdy je pořád devět.

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Cena dárku

    Vyrostla jsem v přesvědčení, že o ceně daru se nemluví. Že je to neslušné a kdo toto pravidlo poruší, dopustí se „fópa“. Proto pečlivě odstraňuji z dárků všechny cenovky.

  • Eliška Novotná: Obilí pro Afriku

    Pokud se do Afriky nedostanou miliony tun obilí z Ukrajiny, hrozí tam hladomor a nám v Evropě další migrační vlna zoufalců zápasících o holé přežití.

  • Eliška Novotná: Galantnost

    Jak tak přibývá odnoží feminismu a feministických hnutí, myslím si stále častěji, že to přehánějí a lámu si hlavu i s tím, co se mi dříve zdálo jasné. Třeba rovnoprávnost.