Eliška Novotná: Cena dárku

17. leden 2023

Vyrostla jsem v přesvědčení, že o ceně daru se nemluví. Že je to neslušné a kdo toto pravidlo poruší, dopustí se „fópa“. Proto pečlivě odstraňuji z dárků všechny cenovky, než je zabalím

Výběr dárkového papíru a stužky a hezké zabalení (nikoliv snadné a rychlé vložení do dárkové tašky) považuji za nedílnou součást daru, dávám tím přece svou pozornost a čas, to nejcennější, co mám.

Kamarádka slavila kulaté narozeniny a koupila jsem pro ni jako dárek také knížku. Takovou tu speciální narozeninovou, která má v názvu letopočet a obsahuje spoustu informací, fotografií a obrázků – prostě všechno o roce, do kterého jste se narodili.

Tedy knížku, o které všichni, kdo se na jejím vytištění podíleli, prostě museli předpokládat, že bude nejčastěji kupována jako dárek.

Před jejím zabalením jsem jen letmo koukla, zda není vzadu nalepena cenovka, a protože knihkupci často vpisují tužkou cenu knížky na přední nebo zadní stránky, pečlivě jsem ji pak ještě prolistovala.

Nic jsem ke svému uspokojení nenašla a pustila se do balení. Načež jsem úplně na poslední chvíli zahlédla cenu natištěnou na zadním obalu knihy. Naprosto neodstranitelně.

A tak se stalo, že jsem na stará kolena, po prvé v životě, darovala dárek spolu s informací, kolik mě stál. Cítila jsem se mizerně, hanba těm, kteří to způsobili.

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Obilí pro Afriku

    Pokud se do Afriky nedostanou miliony tun obilí z Ukrajiny, hrozí tam hladomor a nám v Evropě další migrační vlna zoufalců zápasících o holé přežití.

  • Eliška Novotná: Galantnost

    Jak tak přibývá odnoží feminismu a feministických hnutí, myslím si stále častěji, že to přehánějí a lámu si hlavu i s tím, co se mi dříve zdálo jasné. Třeba rovnoprávnost.

  • Eliška Novotná: Separační úzkost

    V naší lokální facebookové skupině, která je výborným prostředím pro sdílení všelikých informací typu „hledám“, „nabízím“, dochází v poptávání po bydlení k zajímavé změně.