Eliška Novotná: Plyšáci

4. červenec 2024

Všude samí plyšáci: jsou jich plné kočárky, jsou jimi obložené dětské postýlky, jsou drženi a hýčkáni spoustou dětských ručiček. Čekají na děti v dětských koutcích kaváren a knihkupectví a v mnohých čekárnách na cosi a kdoví kde ještě. To se ty děti mají!

My jsme měli velkého medvěda, tedy my šťastnější. Tak velkého, že jsme ho mohli pevně obejmout.

Pamatuji také, jak jsem jednoho podobného nesla z obchodu jako dárek k narozeninám své dcery a kolemjdoucí se při pohledu na mě spiklenecky usmívali.

Když teď vidím malé plyšáky houpat se na baťůžkách a batozích všech těch malých i větších dětí, snažím se nespřádat komplikované úvahy o tom, co to pro ně asi může znamenat. Zjevně je soužití s plyšáky těší a je pro ně důležité.

Tak kultu plyšáků zdar! 

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Řvouni

    Známe to všichni: maminka s odrostlejším capartem v kočárku nebo vlekoucí ho za ruku a dítě, které ječí, kope, slzí a je vzteky bez sebe, protože evidentně není po jeho.

  • Eliška Novotná: Panenky

    Nedávno jsem si uvědomila, jak málokdy vídám v parcích nebo na ulicích holčičky s kočárkem pro panenku, což bývalo za mého dětství běžné.

  • Eliška Novotná: Domácí

    Teď už se prodávají nejen hotová těsta pro domácí pečení, ale i balíčky s nadávkovanými surovinami pro přípravu jídla doma.