Eliška Novotná: Panenky

27. květen 2024

Nedávno jsem si uvědomila, jak málokdy vídám v parcích nebo na ulicích holčičky s kočárkem pro panenku, což bývalo za mého dětství běžné.

Panenky jsme oblékly, navlékly jim ručně šité botičky (ty se kupovaly v hračkářstvích), přikryly je nažehleným plymem a pak jsme si s nimi cestou nebo na lavičce povídaly.

Teď míjím malé děti se spoustou různých „dopravních prostředků“: mají odrážedla, koloběžky, tříkolky, kola s přídavnými kolečky a mnohdy jsou na nich taženy či přidržovány dospěláky.

Všechny jsou pěkně oblečeny, načesány, od pohledu vymydleny a újmy na jejich vzhledu jsou evidentně situační a dočasné. Snaha rozlišit, zda jde o chlapce nebo dívenku mě už dávno opustila. Nepochybuji, že mají vesměs doma Barbíny a spoustu věcí k nim, leč in a outdoorové aktivity jsou nyní zřejmě striktně rozlišovány.

Moc jim všechnu tu rozmanitost, pohyb a péči přeji. A také doufám, že dávají občas alespoň u otevřeného okna těm svým anorektickým panenkám loknout čistého vzduchu!

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.