Eliška Novotná: Domácí

17. květen 2024

Teď už se prodávají nejen hotová těsta pro domácí pečení, ale i balíčky s nadávkovanými surovinami pro přípravu jídla doma. A třeba jeden nejmenovaný e-shop vám prodá a dodá všechno, co potřebujete pro uvaření jídla dle receptu, na který si kliknete.

Žádné zdlouhavé klikání na zeleninu, maso, vajíčka a koření, kdepak, stačí jeden klik – snadno a rychle. „Já ti ani nevím, co tam všechno je,“ řekneme pak asi, „ale je to domácí!“

No, a já nevím. Je to domácí, když to „doma“ mají všichni stejné? Když stejné vanilkové rohlíčky ze stejného těsta mají tisíce domácností, jen více či méně propečené? Když ušmudlané rodinné recepty zůstávají v šuplíku a nemá smysl „dát si ochutnat“, protože všechno chutná stejně?

Jasně, že doby, kdy se obilí zaselo, vypěstovalo, usušilo, semlelo a pak z něho byl „náš“ domácí, opravdu originální, koláč jsou pryč. Neopouštíme ale dobrovolně v tom závodu s časem něco pro nás důležitého?

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.