Eliška Novotná: Řvouni

11. červen 2024

Známe to všichni: maminka s odrostlejším capartem v kočárku nebo vlekoucí ho za ruku a dítě, které řve, ječí, kope, slzí a je vzteky bez sebe, protože evidentně není po jeho.

Kolemjdoucí, spolucestující, spolučekající a tak, prostě lidé okolo, dělají jakoby nic, ale „vzduch by se dal krájet“ a maminka by se „hanbou propadla“.

Domluvy, vysvětlování, vyhrožování, slibování a nakonec ani mlčení a hledění kamsi mimo nepomáhá. Malý řvoun se ve svém křiku zabydlel a není cesty zpět.

Podle mé zkušenosti to maminka nakonec vzdá a prostor i s děckem opustí. Co se děje pak nevíme, a pokud jde o mne, raději to ani vědět nechci - s poraženým mám vždycky soucit.

Někdy si ale říkám, že moci si občas pořádně od plic a zplna hrdla zařvat, nemusí být tak špatné. Jen tak, nevysvětlitelně a po svém, jako to děťátko.

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.