Eduard Bass: Fanynka. Rozpustilý příběh o dívce, která se sice chce usadit, ale nějak neumí být věrná

10. říjen 2021

Mladá, všechny radosti života milující slečna Fanynka se seznámí s hodným, leč poněkud obřadným a příliš intelektuálně zaměřeným budoucím právníkem. A on, finančně zajištěný naivka, si myslí, že z ní „doporučenou  četbou“ vychová tu nejlepší ženu pod sluncem.

Účinkují: Martin Hruška, Petra Hobzová, Martin Kubačák, Ctirad Götz
Připravil: Martin Glaser
Napsal: Eduard Bass
Dramaturgie: Hana Soukupová
Režie: Olga Šubrtová
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice v roce 2006

Povídka Fanynka, kterou napsal Eduard Bass, nabízí úsměvný příběh o zamilovávání se, jež je „každému mladému člověku třeba jako chlupatému psu letní koupel a stříž“. Hlavní hrdina se totiž ráda zamilovává a zase odmilovává.

Text vyšel tiskem poprvé v roce 1917 v knížce Fanynka a jiné humoresky. Rozhlasovou podobu dostal příběh ze staré Prahy v roce 2006. V režii Olgy Šubrtové ho načetli Martin Hruška, Petra Hobzová, Martin Kubačák a Ctirad Götz.

Eduard Bass

Narodil se 1. ledna 1888 jako Eduard Schmidt. V rodinné firmě se vyučil kartáčnictví, coby její obchodní zástupce pak cestoval po Evropě. Více než otcův obchod ho však zajímaly kabarety, šantány a hospody se svojí svébytnou poetikou.

Po návratu domů nepřevzal rodinný podnik, který o pár let později stejně zkrachoval, ale raději uzavřel smlouvu s pražským kabaretním souborem Establissement Schoebl v ulici Na Poříčí. Od roku 1910 začal vystupovat sólově jako herec, zpěvák, textař, autor i režisér skečů.

Podle svého hlubokého hlasu přijal pseudonym Bass, aby se odlišil od zakladatele českého kabaretu Františka L. Šmída. Působil v Lucerně i v legendární Červené sedmě nebo v kabaretu Rokoko.

Dlouhá léta byl šéfredaktorem v Lidových novinách a ve Světozoru. Autorovým prvním zásadním dílem je humorný příběh pro mládež Klapzubova jedenáctka z roku 1922. V roce 1941 musel Eduard Bass vzhledem k okupaci opustit Lidové noviny, a tím pádem i novinařinu. Tehdy se věnoval pouze spisovatelské činnosti, jeho vrcholným dílem je román Cirkus Humberto. Zemřel 2. října 1946, bylo mu 58 let.

Spustit audio

Související