Dvanáct panen s věnci na hlavách chodilo s procesím z Dvorce na Českobudějovicku do poutního místa Maria Zell

29. květen 2024

Obec Dvorec se nachází pouhé dva kilometry na jihovýchod od Borovan na Českobudějovicku při cestě do Trhových Svinů. Jak nasvědčuje jméno vsi, stával tu původně větší dvůr a patrně někdy během 13., či začátkem 14. století kolem něj vznikla osada. Někdejší dvůr s opevněnou tvrzí býval sídlem drobného šlechtického rodu až do první poloviny 16. století, kdy tvrz zpustla.

Ze Dvorce pocházela i jihočeská folkloristka Marie Bočková, která sesbírala řadu lidových písní, tanců a příběhů z doudlebského kraje. Například vyprávění o tom, jak ze Dvorce, který patřil do farnosti Borovany, chodilo procesí do štýrského poutního místa Maria Zell.

Cesta tam trvala pět dní a pět zase zpátky. Kdysi dávno chodívalo s procesím i dvanáct mladých dívek oblečených jako družičky s věnci na hlavách. Družičkami však musely být skutečné panny, jinak je vůdce procesí zvaný „tatík“ nepřevezl přes Dunaj na pramici.

Jednou se prý stalo, že když přijela pramice doprostřed Dunaje, strhl se velký vítr a hrozilo, že se loď převrátí. Vůdce procesí vstal a řekl: „Přihlaste se, která máte na hlavě věnec, ale nepatří vám!“ A tu se jedna z dívek rozplakala a přiznala, že už pannou není. V tu chvíli prý vítr přestal foukat a loď mohla plout dál.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil etnograf Jan Šimánek.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související