Domácí kuchyně je opět v kurzu, myslí si autor kuchařky Vaříme poctivě po domácku

4. červenec 2018

Více než 100 inspirativních receptů slibuje kniha Vaříme poctivě po domácku. Jejím autorem je německý kuchař Michael Koch. Zalistovala jí autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová.

Autor píše, že jako dítě byl fascinován záplavou jahod, meruněk, rybízu a dalšího ovoce, které babička vždycky v létě zavařovala, a obrovskými zelnými hlávkami, jež krouháním a pěchováním zpracovávala na kysané zelí.

Myslí si, že domácí kuchyně je opět v kurzu. „Supermarkety se sice předhánějí v nabídce, ale doma upečenému chlebu s domácí pomazánkou či marmeládou se nic nevyrovná,“ zmiňuje v předmluvě.

Kuchařka je rozdělená do několika kapitol, například Poctivá klasika, Superčerstvé, Do zásoby, Trvanlivé dobroty nebo Jedlé dárky. Nabízí mimo jiné recept na bramborové bulky s rozmarýnem, šťavnatý semínkový chléb bez mouky, rozinkové bulky, rohlíčky s jablečno-makovou náplní a dokonce ořechový likér.

Zároveň Michael Koch odpovídá na otázky, proč v dnešní době zpracovávat potraviny doma, jak konzervovat čerstvé potraviny, co dělat ve chvíli, kdy všechno dozrává najednou, zda se vyplatí investovat do speciálních kuchyňských přístrojů a kde potraviny skladovat.

Také radí, jak nejlépe uchovávat chléb: „Vydrží nejdéle při chladnější pokojové teplotě (12 až 18 °C) v suché a větrané keramické nádobě na chléb, dřevěném či plastovém chlebníku nebo plátěném pytlíku na pečivo, Pokud se na něm začne tvořit plíseň, musíte vyhodit celý bochník!“

Kniha Vaříme poctivě po domácku

Rozinkové bulky

Suroviny na 12 až 14 bulek:
1 kostka droždí
¼ litru vlažného mléka
250 gramů mouky
250 gramů celozrnné pšeničné mouky
50 gramů hnědého cukru
100 gramů změklého másla
80 gramů rozinek
mouka na pomoučnění pracovní plochy
moučkový cukr na posypání

Droždí rozdrobíme a promícháme s vlažným mlékem. Mouku s promíchaným droždím, cukrem, medem a změklým máslem dáme do mísy a prohněteme na hladké a pružné těsto. V případě potřeby přidáme trochu mouky nebo mléka.

S návratem k tradičnímu pěstování jídla pomůže kniha Zelenina z ekozahrady

Kniha Zelenina z ekozahrady

K radosti i soběstačnosti má podle autorů pomoci kniha Zelenina z ekozahrady. Napsali ji Jaroslav Svoboda a Lada Svobodová. Objemnou publikací zalistovala v pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová.

Do těsta zapracujeme rozinky, těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

Plech na pečení vyložíme pečicím papírem. Na pomoučněné pracovní ploše vyválíme z těsta váleček, který rozdělíme na 12 až 14 stejně velkých porcí. Rukou tvarujeme kulaté bulky, položíme je na plech a necháme cca 20 minut odpočinout.

Troubu předehřejeme na 220 °C. Bulky křížem nařízneme, poprášíme moučkovým cukrem a pečeme na střední úrovni cca 15 minut dozlatova. Vyjmeme a necháme na kuchyňské mřížce trochu vychladnout. Podáváme nejlépe ještě teplé, tence potřené máslem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.