Doklady, dechová zkouška, poznávací znaky. I na lodi vás může zkontrolovat policie

15. červenec 2023 08:17

Teplé letní počasí láká nejen ke koupání, ale také k vyjížďkám na lodi po tuzemských přehradách. Státní plavební správa a policie proto pravidelně kontrolují plavidla. Zajímá je především platnost dokladů, technický stav lodě, ale třeba i umístění poznávacích znaků. Hlídky se tentokrát vydaly na největší vodní nádrž v Česku, na Lipno.

Jen pár stovek metrů od pláže v Lipně nad Vltavou hlídka zastavila plachetnici. „Vůdce plavidla byl vyzván k předložení lodního osvědčení a průkazu způsobilosti vůdce plavidla. Protože jsme na Lipně, není žádným překvapením, že na lodi jsou rakouští občané, takže s nimi komunikujeme v němčině,“ popisuje ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Posádka měla vše v pořádku, policisté provedli i dechovou zkoušku. „Mezi nejčastější prohřešky této plavební sezony patří závady v poznávacích znacích plavidla. Ty by měly být po obou stranách přídě, měly by mít minimálně deset centimetrů na výšku a měly by být v kontrastním provedení,“ doplňuje Klára Němcová.

Z pohledu vodní záchranné služby je letošní sezóna na Lipně prozatím klidná. Velitel místních vodních záchranářů Milan Bukáček ale varuje před zdejším fenoménem – rychlou změnou počasí a silným větrem, který lodě převrací. „My jsme hodně vysoko položená přehrada, takže on je klídek a najednou se to zatemní a přijde to sem s obrovskou silou. A lidé jsou opravdu překvapeni,“ připomíná.

Nehodovost na tuzemských vodních plochách je podle Státní plavební správy dlouhodobě zhruba stejná. Pohybuje se mezi dvaceti a třiceti incidenty za rok.

Spustit audio

Související