Lodě už jsou zase na vltavské vodě. Při zahájení sezony se lidé svezli po řece, poznali i historii voroplavby

9. květen 2023 06:52

Život spojený s vodou a plavbami mohli vyzkoušet lidé během tradičního zahájení plavební sezony na řece Vltavě. Akce Lodě na vltavské lodě nabídla jízdy na lodích mezi Českými Budějovicemi a Týnem nad Vltavou, včetně proplutí plavební komorou, paddleboardy nebo zajímavosti o historii voroplavby v Purkarci.

Lodě si zájemci mohli půjčit třeba ve sportovně relaxačním areálu v Hluboké nad Vltavou. „Řízení lodiček zvládne opravdu každý. Když k nám zákazník přijde, náš personál to s ním projde, vyzkouší si cvičnou jízdu u mola a pokud je všechno v pořádku, pustí ho na vodu. Vysvětlí mu také, jak funguje plavební komora,“ popsal Tomáš Petřík z hlubockého areálu.

Ke slavnostnímu zahájení sezony se přidala i půjčovna plavidel v Hluboké nad Vltavou. Akce Lodě na vltavské vodě chce lidem přiblížit život na řece a jejích březích. „Akce už má určitou tradici, během ní se snažíme lidem ukázat, že se nemusí bát řeky, že úsek z Českých Budějovic přes Hlubokou až do Týna nad Vltavou je přátelský,“ dodal Tomáš Petřík.

Zahájení sezonu na Karlově Hrádku u Hluboké nad Vltavou, Josef Nachlinger představoval historii voroplavby

Jednou ze zastávek na břehu Vltavy je Karlův Hrádek. Tam také zahájili sezonu. Někteří návštěvníci přišli pěšky, někteří připluli lodí z Hluboké nad Vltavou. „Celý program je na téma Řeka, les a lov, což jsou tři hlavní atributy spojené s Karlovým Hrádkem,“ řekla organizátorka Lucie Jozová.

Historii voroplavby představoval Josef Nachlinger. „Chceme, aby dnešní generace trochu zjistila, co to bylo. Je to dnes zaniklé, ale krásné řemeslo. Necháme je vyrobit i maketu voru a seznamujeme je s tím, jak to tenkrát bylo,“ komentoval.

U stánku spolku Vltavan zkusil vyplnit kvíz o voroplavbě například desetiletý Nikolas. „Dozvěděl jsem se, jak se říkalo lidem, kteří stavěli vory a plavili dříví – to byli plavci. A zjistil jsem, co to je houžev – provaz ze stočených kmínků smrků,“ vyprávěl.

Spustit audio

Související