Třináct metrů měří nová vrata plavební komory na Hněvkovické přehradě

30. březen 2022 08:36

Unikátní úpravou prochází přehrada Hněvkovice na řece Vltavě. Druhá nejhlubší plavební komora v Česku má nově osazená dolní vrata a pokračují také práce na rekonstrukci bezpečnostních přelivů. To vše má zajistit ochranu před desetitisíciletou vodou. Projekt se přiblížil do finální fáze a stavaři mají za sebou několik technicky unikátních operací.

„V době od října loňského roku do dubna letošního roku byla demontována původní vrata plavební komory a stavebně upravený prostor pro osazení nových vrat,“ říká Ondřej Hrazdíra z Povodí Vltavy při pohledu na samotné dno plavební komory Hněvkovice.

Plavební komora je teď kvůli stavbě vypuštěná a jsou vidět celá nová dolní vrata. „Vlastní vrata jsou kompletně nová, měří třináct metrů. Co se týče otvoru pro vrata, tak ten musel být zvětšen o dva metry tak, aby převedl o volné hladině povodňové průtoky,“ uvádí Ondřej Hrazdíra.

Čtěte také

Mezi velínem a silnicí, která vede po přehradě, se navíc objevila velká betonová krychle. „Je to právě kvůli zvýšení těch vrat. Nová vrata se při maximálním zvednutí dostávají nad horní úroveň plavební komory, takže nám tady vznikl zhruba čtyřmetrový betonový fundament, na kterém jsou osazeny pohony těch vrat,“ vysvětluje Ondřej Hrazdíra.

Veškerá betonáž při úpravě komory se dělala během zimy, takže bylo nutné prostory vyhřívat. Technicky náročné bylo i samotné osazení vrat.

Ocelový kolos na místo přijel přímo z výrobní linky v Třešti na Jihlavsku. „Jako celek byla přivezena sem na stavbu a při své hmotnosti zhruba 70 tun osazena. To znamená, že na vyložení bylo potřeba využít jeřáb o nosnosti 500 tun,“ popisuje zástupce prováděcí stavební firmy Lukáš Havelka.

Celkové náklady na stavbu započatou už v květnu roku 2020 přesáhnou čtvrt miliardy korun. Část pomůže uhradit dotace ministerstva zemědělství. Komora se otevře se zahájením plavební sezony 1. května.

Spustit audio

Související