Plavební sezona na Vltavě byla rekordní. Komorami na lodích proplulo bezmála 50 tisíc lidí

14. listopad 2021 13:59

Lodní turistika na řece Vltavě zaznamenala v posledních letech velký boom. Plavebními komorami mezi Českými Budějovicemi a Orlickou přehradou projelo během letošní sezony bezmála 50 tisíc lidí. Padly tak loňské rekordní počty. Zdymadlo v Českém Vrbném navíc poprvé od roku 2012 proplavilo víc lodí než komora v Hluboké nad Vltavou.

„Největší zájem, trend letošní sezony je část mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou. Proplavilo se padesát tisíc lidí, z toho jedna čtvrtina v Českém Vrbném a další čtvrtina v Hluboké nad Vltavou, odkud pokračují dál do takové té malebnější části, víc skalnaté,“ uvádí ředitel destinační společnosti Českobudějovicko – Hlubocko Tomás Polanský.

„Často se zmiňuje covid velmi negativně, ale u lodní dopravy zahrál velmi pozitivně. Vodní cesty byly omezovány jako poslední, na vodě se mohlo dlouho fungovat. Spousta lidí, kteří dřív jezdili se svými loděmi třeba do Chorvatska, teď vyrazili do jižních Čech,“ dodává.

Čtěte také

Zájem o lodní turistiku stoupá i v samotných Českých Budějovicích na řece Malši. Podle ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly se počet turistů zvyšuje také díky neustálým investicím do infrastruktury na trase směrem ke Kořensku.

V Českých Budějovicích pod Dlouhým mostem vzniká nové vývaziště. Vodohospodáři ho dokončí ještě v letošním roce. „Jeho provoz bude zahájen od začátku plavební sezony v roce 2022. Získáváme tím 25 až 30 stání pro rekreační plavidla a stání pro dvě větší lodě téměř v centru Českých Budějovic,“ připomíná Petr Kubala.

Státní podnik Povodí Vltavy dále připravuje rozšíření stávajícího přístaviště pod kostelem v Týně nad Vltavou. Další vývaziště určená k dlouhodobému stání by měla vyrůst také v Hluboké nad Vltavou a v Purkarci.

Spustit audio

Související