Říční úsek mezi Hlubokou a Purkarcem je stále oblíbenější. Policisté tu proto kontrolují plavidla

28. červenec 2020 17:12

Na silnici stejně jako na vodě. Plavidla během letní sezóny pravidelně kontrolují například policisté z obvodního oddělení v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Říční úsek Vltavy z Hluboké do Purkarce je totiž stále oblíbenější, jen v loňském roce tu plavebními komorami projelo bezmála deset tisíc lodí.

Krátce po jedenácté hodině policejní hlídka zkontrolovala pod jezem v Hluboké nad Vltavou například člun, který mířil až na Orlík. Posádka měla všechny doklady i náležitosti v pořádku a v plavbě mohla pokračovat.

„Především se kontroluje povinná výbava vůdce lodi, jestli mají plovací vesty, potřebné doklady. Nacházíme většinou jen maličkosti, neoblečené plovací vesty nebo nesprávné označení lodě,“ popisuje policista Jan Fleischmann.

Policejní člun kontroluje vůdce plavidel na řece Vltavě

Vedoucí hlubockého policejního obvodního oddělení Roman Hlaváč potvrzuje, že řeka Vltava mezi Hlubokou a Purkarcem je rok od roku oblíbenější. „Určitě se jedná o oblíbený úsek mezi místními i turisty z celé republiky, jsme kousek od Českých Budějovic, lidé sem jezdí za zábavou, odpočinout si,“ říká. Letos se navíc lodní turistika těší příznivým podmínkám, protože oproti předchozím rokům je více vody.

Hlídky se v rámci pravidelné letní akce Voda nezaměřují pouze na plavidla. „Kolegové zamíří i do kempů, kde poučí návštěvníky o tom, že by si měli dávat pozor na své věci. Všechny, kdo využívají vodní plochy, upozorní i na nebezpečí při koupání,“ doplňuje policejní mluvčí Lenka Krausová.

Během letní sezóny v rámci kontrol policisté spolupracují například i s rybářskou stráží nebo se Státní plavební správou.

Spustit audio

Související