Dobrovolník založil v nízkoprahovém centru v Jindřichově Hradci čtenářský klub. Charita vítá každého, kdo chce pomoci

4. květen 2023 08:25

Nízkoprahový klub v Jindřichově Hradci nabízí dětem smysluplné využití volného času. Jeho činnost zajišťuje tamní charita s pomocí několika dobrovolníků. Jedním z nich je Martin Stručovský, díky jeho dobrovolnické práci děti poznávají, jaké to je být čtenářem.

Martina Stručovského čtení baví a napadlo ho, že by mohl spojit svůj koníček s pomocí druhým. „Myšlenka čtenářského klubu je moje. Já mám knížky rád odjakživa a pracuji jako knihkupec,“ vysvětluje.

Podle koordinátorky dobrovolníků Veroniky Rozsypalové je vždy důležité najít oblast, která dobrovolníka baví. Při hledání možností je každému podporou. „Uspořádáme úvodní sezení, kde mluvíme o tom, co dobrovolník od dobrovolnictví očekává, s jakou cílovou skupinou by chtěl pracovat, jaké má možnosti a tak dále,“ popisuje.

Pro Martina Stručovského je kromě knih důležitá pomoc druhým. „Mám v sobě potřebu pomáhat. Mám takový pocit, že jsem něco dostal a měl bych zase něco dávat na oplátku. Literaturu, čtení dobře znám, tak jsem charitě nabídl tento projekt,“ říká.

Čtěte také

Přiznává ale, že nadchnout děti v nízkoprahovém centru pro čtení bylo náročné. „Řekl bych, že někdy je to stále náročné a trnité. Ze začátku jsem měl určité představy, jenže děti z nízkoprahu na charitě jsou specifické, takže se jim člověk většinou musí přizpůsobit. Řekl bych, že jde hodně o to, že nepracuji s těmi dětmi, ale pracuji sám se sebou a tím, jak se jim dokážu přizpůsobit,“ dodává.

Ve chvílích, kdy si dobrovolník neví rady, se může obrátit na koordinátorku. Veronika Rozsypalová v jindřichohradecké charitě nabízí pomoc i odbornou konzultaci. „Dobrovolníkům říkám, že se na mě můžou kdykoliv obrátit. Jsem moc ráda, když jsem s dobrovolníkem v pravidelném kontaktu a řešíme tyto situace,“ potvrzuje.

Martin Stručovský doplňuje, že dobrovolnická práce je výzva. Stále se učí a hledá cestu, jak dětem čtení přiblížit. A dává mu to smysl. „To, co mě motivuje, jsou ty děti samotné. Někdy jsou takové momenty, kdy mě vytáčí, ale pořád je tam ten cíl, že jim chci nějakým způsobem pomoct,“ líčí.

Jindřichohradecká charita shání dobrovolníky na doučování dětí, do nemocnice nebo k lidem s postižením. Dobrovolníky uvítá i na jednorázové akce nebo ve výdejně materiální pomoci.

Spustit audio

Související