Dobrou masopustní náladu pomůže vytvořit dixieland v podání Stanley´s Dixie Street Bandu

Stojíme před karnevalovým finále a masopustní dny byly a jsou v mekce dixielandu, tedy v New Orleans, velkým svátkem, jak to třeba velmi barvitě vylíčil ve svých vzpomínkách na divoká léta dětství a mládí Louis Satchmo Armstrong.

A tak může být dobré vrátit se právě v tomto čase ke koncertu pětičlenné dixielandové kapely z Kopřivnice Stanley´s Dixie Street Band. Ta pobavila publikum ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice před pěti roky.

I když tato formace hraje také swing a šlágry z oblasti pop music, jejímu repertoáru dominuje starý neworleanský jazz. Stanley´s Dixie Street Band vede trumpetista a zpěvák Stanislav Dětský, který jej založil před sedmnácti roky. Muzikantský životopis tohoto Moravana je bohatý i zajímavý a své místo v něm má osmileté působení v orchestru Státního divadla v Ostravě, sedm roků zkušeností trumpetisty na zaoceánských parnících, ale také několik sezón v onehdy populárních Buřinkách.

Čtěte také

Andulky v kleci neboli All of Me, Přijede na přehlídku Generál čili Washinton And Lee Swing, Až má svíce dohoří a dočadí, tedy Saint James Infirmary Blues, Down By The Riverside, Margie a Woodchopper´s Ball, Bál dřevorubců. To jsou dixielandové, případě swingové standardy, částečně počeštěné texty Jana Křtitele Nováka, které zahrál na počátku roku 2017 ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice Stanley´s Dixie Street Band.

Vedle kapelníka, trumpetisty a zpěváka Stanislava Dětského skupinu tvořili klarinetista Roman Volný, trombonista Milan Rusnák, hráč na tenorové banjo Jan Habernal a suzafonista Jan Mareš.

Ve finále vás do patřičné karnevalové nálady dovede jedna z neworleanských jazzových hymen – When The Saints Go Marching  In, Když svatí pochodují.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související