Vzpomínka na Radana Dolejše, principála, kytaristu, zpěváka a konferenciéra Patroly Šlapeto

Když jsem nedávno připravoval silvestrovskou vzpomínku na úspěšný koncert oblíbené kapely Patrola Šlapeto ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, vskutku mi nepřišlo na mysl, že za několik týdnů se k němu budu vracet ve velmi smutné souvislosti.

V pouhých 57 letech se 23. ledna 2022 po vážných zdravotních problémech uzavřel život dlouholetého principála, kytaristy, zpěváka a konferenciéra veselých revue souboru Patrola Šlapeto Radana Dolejše.

Výrazným způsobem určoval Radan Dolejš historii této skupině zaměřené na nostalgii a staropražské písničky, ať už se jmenovala Šlapeto, nebo posléze Patrola Šlapeto. Ovšem šíře jeho profesního záběru byla úctyhodná.

Jako dramaturg a scenárista se podílel na zábavných pořadech České televize a potom televizní stanice Nova, ovšem také na velkých koncertech Karla Gotta, na několika ročnících předávání cen Anděl, na Večeru lidí dobré vůle z Velehradu a dalších výrazných akcích.

Vedle tohoto byl děčínský rodák Radan Dolejš velmi vzdělaným mužem. Vystudoval na filozofické fakultě Univerzity Karlovy obor český jazyk – dějepis a na pražské konzervatoři poslední čtyři roky vyučoval dějiny jazzu a moderní populární hudby. Byl erudovaným znalcem historie Osvobozeného divadla a vedle jiného i člověkem s pohotovým vtipem.

V Koncertních ozvěnách přinášíme výběr z revue ze staropražských písní, popěvků a šlágrů Patroly Šlapeto z května roku 2018 ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, které nedávný silvestrovský výběr nezahrnoval a které představí Radana Dolejše jako průvodce slovem, kytaristu a také jako zpěváka.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související