Písničky z Balady pro banditu s Jihočeskou filharmonií k osmdesátinám spoluautora Miloše Štědroně

„Zabili, zabili, chlapa z Koločavy, řekněte hrobaři, kde je pochovaný. Bylo tu, není tu, havrani na plotu, bylo víno v sudě, teď tam voda bude, není, není tu.“ To je několik málo slov z jedné z písniček z malého uměleckého zázraku 70. let – Balady pro banditu.

Legendární představení brněnského Divadla Husa na provázku bylo později zfilmované Vladimírem Sísem. V tomto snímku si v ústředních rolích zahráli a zazpívali Miroslav Donutil a Iva Bittová, pro kterou to byla vlastně první filmová úloha. 

Překrásná hudba Miloše Štědroně s nezapomenutelnými texty Milana Uhdeho, na pozadí motivů románu Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj loupežník, osvědčila svou hodnotu v aranžmá a orchestraci Tomáše Illeho v koncertní verzi muzikálu Balada pro banditu, v interpretaci Jihočeské filharmonie pod taktovkou Vojtěcha Spurného a sólistů Evy Vrbkové a Igora Orozoviče v roli Eržiky a Nikoly a také Dalibora Buše a Gabriely Vermelho.

Výkony byly pozoruhodné do takové míry, že se dočkaly i vydání na CD. Celý program 2. června roku 2016 v divadelním sále českobudějovického Metropolu zaznamenal tým Českého rozhlasu České Budějovice s mistrem zvuku Romanem Kambou.

A celé předvedení ocenil i profesor Miloš Štědroň, který byl koncertu osobně přítomen a který tento týden oslavil osmdesáté narozeniny. A právě s ohledem na toto jubileum přinášíme z onoho českobudějovického koncertu výběr písniček, kterým čas vůbec neubral na působivosti.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související