Do programu oslav 600. výročí založení města Tábor tvrdě zasáhla omezení kvůli koronaviru

17. květen 2020 10:30

Pořadatelé v celé zemi ruší nebo přesouvají termíny hudebních festivalů, filmových premiér nebo vernisáží. Koronavirus výrazně zasáhl i do oslav 600 let od založení města Tábor. Z původního programu toho příliš nezůstalo.

„Nařízení vlády zastavila veškeré naše akce a aktivity, které jsme připravovali i dva roky dopředu. Jsme v situaci, kdy se najednou práce celého týmu zastavila,“ potvrzuje vedoucí městského odboru kultury a cestovního ruchu Radka Šimková.

Kvůli pandemii se v původních termínech neuskuteční například velká rekonstrukce historické bitvy mezi husity a Rožmberky, pořadatelé hledají i náhradní termín pro slavnostní koncert Epoque Symphony Orchestra na Sokolské plovárně, kde měla pod vedením dirigenta Jana Kučery zaznít Smetanova Má vlast.

Diváci budou letos ochuzeni o mezinárodní festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. „Dramaturgem festivalu je opět Radim Vizváry, který plánoval pozvat hodně zahraničních souborů. Jelikož je situace samozřejmě nejistá, festival je přesunut na další rok,“ dodává Radka Šimková.

Město ale nerezignovalo na pořádání slavností města Táborská setkání, které se odehrají v původním zářijovém termínu. Jejich 29. ročník se ale podle mluvčího města Luboše Dvořáka bude muset obejít bez velkých hromadných akcí.

Čtěte také

„Na naše slavnosti, které trvají tři dny, dohromady přijde až 20 tisíc lidí, a to si samozřejmě nemůžeme dovolit. Letos nebudeme organizovat žádné velké koncerty hudebních hvězd, nebudou průvody a bohužel ani ohňostroj,“ upřesňuje.

Pořadatelé chtějí program slavností postavit hlavně na místních umělcích a rozprostřít ho na 15 až 20 menších scén po celém městě. „Možná nám bude veřejnost vyčítat, že ten program je chudý, ale my se domníváme, že to může být návrat ke kořenům, do doby před téměř třiceti lety, kdy festival začínal. Budeme se opírat především o místní spolky, sdružení, hudební tělesa a ta slavnost by mohla mít spontánní sousedský charakter,“ říká Luboš Dvořák.

Návrat kultury do života města bude záležet na rychlosti uvolňování protikoronavirových omezení. Už v pondělí 18. května začne znovu promítat místní kino Svět. O týden později přivítá návštěvníky i galerie U Radnice, která nabídne novou výstavu obrazů a fotografií Jana Saudka.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související