Do latí vsadila umělé suky, v Písečné má sochu s rybou požírající vlastní ocas

17. únor 2018

„Moje tvorba se v podstatě skládá ze tří proudů,“ vysvětluje sochařka Jana Schlosserová z Dačic. „Prvním je metamorfóza materiálu, druhým konceptuální řezbářství a třetím propojení fotografie se sochami,“ popisuje mladá umělkyně, jejíž výtvarné experimenty zaujaly i v zámoří.

Je to měsíc, co v losangelské galerii The Lodge skončila skupinová výstava Girl Trip, na které Jana Schlosserová vystavovala své hravé dřevěné plastiky, nazvané Špatná kvalita - latě z hobbymarketu, do kterých vyřezala drobné chodbičky červotočů nebo vsadila umělé suky.

Socha Duch Dyje v Písečné

Jihočeši ji ale mohou znát i z neméně hravé, leč klasičtější stránky. Třeba na návsi v Písečné na Jindřichohradecku stojí od roku 2013 dvoumetrová socha Jany Schlosserové Duch Dyje. „Znázorňuje zahalenou postavu, která drží rybu, jež si požírá svůj vlastní ocas, což by mělo symbolizovat přírodní koloběh,“ říká autorka o díle, které vytesala z mrákotínské žuly.

Absolventka českokrumlovské uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky České a výtvarné fakulty na brněnském Vysokém učení technickém v současnosti pobývá s ročním synem na mateřské dovolené, ale sochařských plánů má spoustu. „Hlavně chci tvořit svobodně, dělat takové umění, které skutečně chci,“ uzavírá.

Celé vyprávění Jany Schlosserové si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio