Dixielandový kornetista a dlouholetý kapelník Steamboat Stompers Jiří Kadlus se narodil v Českých Budějovicích a dětství prožil v Majdaleně

12. listopad 2021

„To bylo tak, že jsem se narodil v Českých Budějovicích, v ulici Matice školské, ale otec byl učitel a ti se dříve museli často stěhovat. A tak jsme se jako rodina museli přestěhovat do Majdaleny nedaleko Chlumu u Třeboně, kde otec učil na jednotřídce pět let.“

„A v Majdaleně jsem tedy prožil větší část dětství. Za školou byl rybník, kde nám jeho majitel, statkář, dovolil chytat ryby, a velice blízko jsme také měli k řece Lužnice, kam jsme se chodili koupat. Zkrátka, v Majdaleně jsem prožil idylické časy.“

Tak si před časem připomněl své jihočeské kořeny výborný kornetista Jiří Kadlus, který stál více než čtyřicet let v čele legendární české dixielandové kapely Steamboat Stompers. Jiřímu Kadlusovi by 16. listopadu bylo osmdesát. A toto nedožité výročí narození uctíme půlhodinkou V náladě swingu, potažmo jazzu.

Steamboat Stompers, kteří vznikli v pozdních 60. letech z party nadšených muzikantů, spojoval společný zájem o vlastní interpretaci tradičního jazzu. Hned zpočátku si tato kapela získala poměrně širokou posluchačskou základnu.

Přispěl k tomu zejména neotřelý přístup k neworleanskému jazzu z první poloviny minulého století a humorná nadsázka podpořená unikátním vokálem Antonína „Tonyho“ Brycha, původním povoláním skladníka olejů a basisty, který odešel do jazzového nebe už před  více než 14 roky.

Čtěte také

Prvním kapelníkem Steamboat Stompers byl František Hrůza, jehož po čtyřech letech vystřídal právě českobudějovický rodák, kornetista Jiří Kadlus.

Steamboat Stompers zanedlouho po svém vzniku zakotvili v různých klubech, zejména studentských. A také dostávali pravidelná a častá pozvání na jazzové festivaly pořádaných v tehdejším Československu. Úspěšně absolvovali i řadu žánrově vymezených festivalů v Evropě.

Již v průběhu prvních let své činnosti natočila kapela u firmy Supraphon svou první LP desku, Československá televize uvedla její první samostatný pořad, Český rozhlas odvysílal několik přímých přenosů jejích koncertů v Divadle hudby a podílela se na hudebním doprovodu dvou filmů. Steamboat Stompers patřili dlouhodobě ke špičkám českého dixielandu vedle Smetáčkovců.

A o Traditional Jazz Studiu, ale také o scatování svého kamaráda Tonyho Brycha i původu své vlastní skladby Výlet parníkem bude vyprávění Jiřího Kadluse, jehož život došel do konce 2. srpna 2016 a v jehož šlépějích se vydal i syn a spoluhráč ze Steamboat Stompers, pianista Jiří Kadlus junior.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související