Klára od Chinaski nebo Červená aerovka v Deseti tancích na hraně se Stainless Swingers

22. říjen 2021

Z jakési úschovny času bychom pro vás rádi objevili mile mystifikační album, které vyšlo už před sedmi roky a které si zaslouží větší pozornost. Natočil je i se zajímavými hosty jednorázově sestavený orchestr Stainless Swingers pod názvem Deset tanců na hraně.

Duchovním otcem tohoto bohulibého projektu byl Zdeněk Vřešťál, zpěvák, autor, muzikant, výrazný člen folk-rockových kapel Nerez a Neřež. Zapojili se i další jeho kolegové, kamarádi – Filip Benešovský a Vít Sázavský. A také zajímavé hosté – herci Jiří Schmitzer a Jiří Lábus, zpěvačka Lada Soukupová i hlavní tvář kapely Chinaski Michal Malátný. A také znamenití swingaři z orchestru Melody Makers Ondřeje Havelky i s hráčem na altsaxofon a klarinet Pavlem Jordánkem a trumpetistou Michalem Krásou. 

„O podobném album jsme se s kolegou Filipem Benešovským ze skupiny Neřež bavili už několik let. Máme podobnou, až trochu zvrácenou, zálibu ve starých nahrávkách Oldřicha Nového, Arnošta Kavky nebo R. A. Dvorského. Sám jsem pod vlivem těchto velikánů napsal několik písniček, které jsou touto dobou inspirovány po hudební i textové stránce,“ poznamenal před oněmi sedmi roky na konto alba Deset tanců na hraně jeho hlavní strůjce, folkový písničkář Zdeněk Vřešťál.

Z této příjemně mystifikace s „Nerezavějícími swingaři“ – Stainless Swingers, motivované velmi pěknými charitativními úmyslu a účely, na vás může dýchnout sladká nostalgie po starém českém swingu a příznivý vztah k tomuto druhu hudby a k časům, s nímž byla především spojena. V Deseti tancích na hraně zazní jak nové stylizované písničky, tak dovedně přearanžované staré skladby, včetně Červené aerovky, kdysi zpívaná Rudolfem Pellarem, nebo Kláry, hitu kapely Chinaski.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.