Jan Spálený a jeho jihočeský hudební pozdrav z Terčina údolí

15. říjen 2021

„Blues je mi nejbližší, protože, myslím, že mu rozumím a cítím to. Autenticita je jeho základ. Člověk chce v blues poučeně vyjádřit to, co prožil. Ale jinak bych řekl, že zpívám šanson.“ Tak se zamýšlí Jan Spálený v pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu.

Neopominutelná osobnost české hudby posledních desetiletí, osobitý zpěvák, multiinstrumentalista, autor a kapelník, po předcích Jihočech Jan Spálený bude hlavním aktérem pořadu, protože ve čtvrtek 21. října od 19 hodin zahraje ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. Vystoupí se svým synem, výborným hudebníkem, tubistou a baskytaristou Filipem Spáleným, a zahájí tak s více než ročním pandemickým zpožděním vskutku reprezentativně koncertní cyklus U Tří lvů.

V pořadu zazní hlavně písničky z posledního alba Jana Spáleného a ASPM Nemůžu popadnout tvůj dech, které dělí od předcházející studiové desky nazvané Zpráva odeslána devět let. A odlišuje se od ní také vyzněním.

Zatímco předešlé album je značeno jaksi chmurnějším přemítáním o smrti, to nové je mnohem slunnější. Působivým je už jeho obal s fotografií zachycujícího vlastně Jihočecha Jana Spáleného v příjemném usebrání v jeho milém Terčině údolí pod mohutným starobylým dubem. A o tom bude Jan Spálený také vyprávět.

Milou pozvánkou může být i poslední písnička, kterou Jan Spálený natočil v triu se synem Filipem a trumpetistou Michalem Gerou živě před více než pěti roky v Terčině údolí u Nových Hradů. Bude to standard Sidneyho Lippmana Too Young, proslavený Natem Kingem Colem, s textem Bohuslava Nádvorníka známý pod názvem Příliš mlád.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související