Světově proslulého jazzového kontrabasistu Jiřího George Mráze ohromil ve 13 letech Louis Armstrong

24. září 2021

„Vždycky v neděli odpoledne jsem poslouchal rádio a tam hráli klasické operety. Jednou do toho programu ale strčili na hodinu Louise Armstronga. To mě ohromilo, jak svým burácivým hlasem vystřídal ty operetní zpěváky.“

„Začal jsem usilovně přemýšlet o tom, proč se mi jeho muzika tak líbí. To byl začátek mé cesty k jazzu. Pamatuji si, jak jsme pak zkoušeli ve škole v chemickém kabinetu hodinu před vyučováním. Sedm hodin ráno není zrovna ideální čas pro hraní jazzu, ale když je vám třináct let, tak vám to příliš nevadí.“

Těmito slovy přiblížil autorovi pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu počátky svého vztahu k jazzu  světově proslulý muzikant Jiří George Mráz, narozený v Písku a vyrůstající v nedalekém Táboře, jehož život se uzavřel 16. září 2021 v 77 letech.

Ve jméně význačného muzikanta je jakoby mimoděk obsažen dvojí život. Jiří Mráz své muzikantské mládí prožil v Čechách, avšak od konce 60. let, po ročním působení v mnichovském klubu Domicile, spojil svou kariéru se Spojenými státy americkými, už jako kontrabasista světové úrovně.

Čtěte také

Opravdu není mnoho instrumentalistů českého původu, kteří by spolupracovali s takovou plejádou velikánů svého žánru. Už namátkový seznam je dostatečně výmluvný a pro našince až neuvěřitelný: ze slovutných instrumentalistů jmenujme Dizzyho Gillespieho, Oscara Petersona, Stan Getze, Stephana Grappelliho, Jimmyho Smitha, ze slavných vokalistů Ellu Fitzgerald, Tonyho Bennetta, Carmen McRaeu, Joea Williamse,  skupinu Singers Unlimited. A ten seznam může pokračovat dál. Vedle Jana Hammera mladšího a Miroslava Vitouše proslavil Jiří George Mráz patrně nejvíce českou jazzovou školu.

Proto na rodilého Jihočecha vzpomeneme v pořadu V náladě swingu. Nezapomeneme ale ani na 120. výročí narození onehdy populárního kapelníka Teda Weemse a půvabnou zpěvačku a herečku Julie London, od jejíhož narození uplyne 95 let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související