Vzpomínka na Gustava Broma z úst Vlada Valoviče, ale také uzavřená cesta italského kytaristy Franca Cerriho, proslaveného i televizní reklamou

29. říjen 2021

„Musím se přiznat, že když jsme letos při koncertech našeho orchestru vzpomínali na Gustava Broma, tak se mi do očí tlačily slzy. On byl v muzice pro mě něco jako otec,“ říká současný kapelník Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma Vlado Valovič.

Toho kapelníkem jmenoval sám Gustav Brom a jeho vzpomínka na předchůdce otevře hudební půlhodinku V náladě swingu, potažmo jazzu. Bude ještě malou ozvěnou nedávného velice úspěšného slavnostního koncertu Českého rozhlasu České Budějovice s Bromovci a vynikající zpěvačkou Dashou v městském divadle v Českém Krumlově.

Pořad toho ale samozřejmě nabídne více. Třeba vzpomínku na nedávno zemřelého znamenitého italského jazzového kytaristu Franca Cerriho, který vedle své sólové kariéry hrál i natáčel se svým vzorem Django Reinhardtem, Chetem Bakerem, Gerrym Mulliganem, Billie Holiday, Stéphanem Grappellim, Lee Konitzem nebo Jeanem Lucem Pontym, tedy s legendami světového jazzu.

V Itálii proslul tento jazzový kytarista i jako herec. Stal se velmi populárním účinkováním v televizních reklamách na prací prášek, v nichž vystupoval úplně oblečený a ponořený ve velké skleněné vaně s vodou, z níž vyčnívala pouze jeho hlava. Vedle toho však byl Franco Cerri známým uváděním televizních hudebních pořadů. O tom, že se ve své vlasti těšil velké úctě a oblibě, svědčí i státní vyznamenání a pocty.

Naznačíme také smutný, až tragický příběh nesmírně talentovaného anglického zpěváka Dickieho Pridea, který zemřel v pouhých 27 letech. Okolí mu předvídalo budoucnost operního pěvce, pak byl považován za rokenrolovou senzaci, ale postupně se přeorientoval spíše na swingového zpěváka. Bohužel, Dickie Pride v životě zabloudil. Letos v říjnu by mu bylo osmdesát.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související