Desítky let opuštěná fabrika v Českém Krumlově se má proměnit v novou městskou čtvrť

7. prosinec 2019 09:21

Přes tři desítky let chátral a podle radnice je ostudou města. Teď mu developeři chtějí vdechnout nový život. Bývalý výrobní areál Jitona v Českém Krumlově se má proměnit ve zcela novou městskou čtvrť.

Rozbořené budovy by podle záměru developera měly nahradit moderní bytové domy. Zastupitelé projekt podpořili, zbývá vyřešit majetkoprávní vztahy a také dopravní napojení.

„My jsme rádi, že se našel majitel, který přišel s bytovým projektem, protože město byty potřebuje. Přichází se záměrem vybudovat zde zhruba 200 bytů, celé území revitalizovat a vdechnout mu nový život, takže pro nás je to velice zajímavý projekt,“ říká českokrumlovský místostarosta Josef Hermann.

Podle něj bude muset radnice s developerem směnit některé pozemky. Investor vybuduje infrastrukturu, která by pak měla přejít do majetku a správy města.

Někteří zastupitelé se obávají dopravní zátěže. Přilehlý hlavní tah směrem k Lipnu je totiž už tak dost přetížený. „Dostali jsme za úkol, abychom si sami prověřili, jaký ten dopad bude, a případně přišli s nějakými opatřeními. To nás čeká v následujících dvou měsících,“ dodává Josef Hermann.

Čtěte také

O jak nákladnou investici půjde, developerská firma teprve počítá. Na místě by měly vzniknout domy s bytovými jednotkami různé velikosti. „Celková kapacita toho záměru je 66 apartmánů a 131 bytových jednotek. Ty typy jsou v kategorii od 1+kk po 5+kk,“ popisuje jedna z investorek Ivana Vévodová.

Architekti počítají s tím, že mezi bytovými domy bude protékat původní potok, který za dob Jitony sloužil jako dešťová kanalizace. Budovy by měly stát relativně blízko sebe. „Jednotlivé bloky domů jsou členěné na menší hmoty, které odpovídají měřítku Českého Krumlova. I ten relativně velký objem působí ve své podstatě jako shluk menších domů,“ uvádí autor studie Petr Hornát. Navíc podle něj bude celý areál obklopovat zeleň.

Začátek stavby developeři plánují na závěr roku 2020. Město chce k další výstavbě bytových domů využít i jiné lokality, například areál bývalých kasáren ve Vyšném nebo městskou část Nové Spolí

Spustit audio

Související