Dámská jízda pořádá sbírku potravin a dalších věcí pro rodinu, která přišla o matku

9. prosinec 2015

Rodina Blumtrittových z Velešína se potýká s těžkou situací. Matka sedmi dětí loni onemocněla rakovinou slinivky a zemřela. Muž zůstal s potomky sám. Chybí mu základní potřeby do domácnosti i podpora a pochopení.

Autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová proto navázala spolupráci s ředitelkou Diecézní charity České Budějovice Michaelou Čermákovou a vyhlásila sbírku pro tuto rodinu.

Setkání klubu Saxana v budějovickém rozhlase. Dar do charitativní sbírky pro rodinu z Velešína

Na recepci Českého rozhlasu České Budějovice, U Tří lvů 1 jsou do středy 16. prosince krabice, do nichž můžete dát své dary. „Může to být všechno, co považujete za vhodné jako pomoc pro rodinu se sedmi dětmi,“ říká Mirka Nezvalová.

Podle Michaely Čermákové rodina potřebuje trvanlivé potraviny, lehčí deky a polštáře, židle ke stolu, ale i dobrovolníka, který by pomohl svými vědomostmi a zkušenostmi. „Teď se například rodina potýká s tím, jak naučit čtrnáctiletou Kristýnu německy, aby se mohl vyučit kuchařkou, protože i to je podmínka pro přijetí do učebního oboru,“ dodává.

Ona sama se podle svých slov za 23 let působení v charitě setkala s mnoha osudy, ale tento ji hodně zasáhl. „Když maminka onemocněla, věřili jsme, že to dobře dopadne, ale bohužel se to nestalo. Muž se najednou musí starat o sedm dětí, dal se do toho, ale pořád sháníme pomoc. A nejde jen o hmotné věci, ale i o souznění, porozumění,“ připomíná.

Pomoc pro rodinu Blumtrittových začala Mirka Nezvalová organizovat na nedávném setkání klubu Saxana v Českých Budějovicích. Za jeden večer se vybralo 4860 korun. Paní Drahomíra Venclíková navíc darovala plyšové medvědy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.