Čtyři desítky nových obyvatel mají Dačice. Město je získalo díky motivačnímu příspěvku

30. leden 2024 11:39

Přehlásit si trvalý pobyt neznamená jen výměnu občanského průkazu. Změnu musí lidé hlásit i na dalších úřadech, u lékaře nebo v pojišťovně. Proto si často raději nechají starou adresu trvalého pobytu, a to i když už bydlí v jiném městě. Pro něj to ale znamená méně peněz do rozpočtu. V Dačicích našli způsob, jak lidi motivovat, aby si trvalý pobyt přehlásili.

„V předchozích letech vždy docházelo k úbytku občanů Dačic. Nyní poprvé za poměrně dlouhou dobu nám několik občanů i přibylo,“ říká Eva Škodová, vedoucí odboru vnitřních věcí městského úřadu.

Nově zapsaní obyvatelé Dačic ve městě žijí už dlouho, trvalý pobyt ale měli nahlášený jinde. Takových lidí mohou být podle starosty Miloše Nováka ve městě stovky. „Odhadoval jsem, že v Dačicích máme asi dvě stě lidí, kteří tady fyzicky skutečně žijí, ale nemají tu hlášený pobyt. Proto jsme přemýšleli, jak je motivovat, aby se přihlásili,“ uvádí.

Město vyhlásilo akci, při které každému, kdo bydlí v Dačicích, ale jako trvalý pobyt má uvedené jiné město, za změnu vyplatí čtyřtisícovou odměnu.

V kanceláři Evy Škodové se sešlo několik desítek přihlášek. „Máme tady 39 přihlášek k pobytu. S každým připravujeme darovací smlouvu. Pokud se přihlásila celá rodina, vyplatíme jim 16 tisíc korun,“ upřesňuje.

I když čtyřtisícová odměna znamená pro město náklady, podle starosty se to vyplatí. „My jako město dostaneme z rozpočtového určení daní na takového občana 19 tisíc,“ vysvětluje.

Čtěte také

Přihlásit se přišli jednotlivci, ale i rodiny. „K našemu překvapení se přihlásily celé rodiny. Nebo třeba maminka s dítětem, kdy tatínek už byl hlášen v Dačicích a jejich druhé dítě také, ale tihle dva ještě zůstávali jinde. Teď ta pobídka způsobila, že už jim to stálo za to,“ komentuje Eva Škodová.

Starosta Miloš Novák považuje za důležité, aby lidé, kteří ve městě bydlí, v něm byli i zaevidováni. „Ti lidé využívají našich služeb, které financujeme, ale peníze z rozpočtového určení daní šly do jiné obce. Z toho důvodu je pro nás každý občan velmi cenný,“ připomíná.

Příspěvek dostali všichni, kdo se stali občany Dačic do konce roku 2023. Jestli budou radní akci opakovat, zatím není jisté. „Přemýšlíme nad tím, jestli budeme pokračovat. Uvědomujeme si, že to není koncepční řešení,“ dodává starosta.

Z dlouhodobého hlediska se Dačice snaží přilákat nové obyvatele například dostupnými stavebními pozemky i dostatečnou kapacitou škol a školek.

Spustit audio

Související