Až o 30 procent klesly ceny chat a chalup na jihu Čech. Výrazně levnější jsou i byty na budějovických sídlištích

17. listopad 2023 08:11

V době koronavirové pandemie o ně byl enormní zájem, teď se jich lidé zbavují. Ceny chat a chalup na jihu Čech za poslední rok a půl klesly o 20 až 30 procent. Důvodem jsou náklady na údržbu a provoz objektů nebo vysoké úrokové sazby hypoték. Podle některých makléřů můžou do jara rekreační objekty zlevnit ještě řádově o menší jednotky procent.

„Chata je zděná a v takovém tom nejoblíbenějším konceptu, kdy dole máte nějakou společenskou místnost, sociální zázemí, kuchyňku a nahoře jednu až dvě místnosti. Užitná plocha je zhruba 60 až 70 metrů čtverečních,“ ukazuje realitní makléř Tadeáš Vaverka chatu v zahrádkářské kolonii na okraji Českých Budějovic.

Chata je blízko řeky Malše a jde tak o poměrně lukrativní místo. Zhruba před rokem a půl by kupní cena byla klidně i tři a půl milionu korun. Dnes je situace odlišná. „Lehce přes dva miliony by to dnes obchodovatelné bylo, protože devízou je, že ta chata je zděná a je legálně připojená na veškeré inženýrské sítě,“ říká Tadeáš Vaverka.

Lidé v současnosti řeší hlavně to, aby si zajistili bydlení. Chaty a chalupy jsou pro ně často zbytné, a proto je prodávají. Zájem o ně ale není. „Problém číslo jedna je, že kupci na to nemají, tím pádem prodávající musí razantně s cenou dolů a dostávají se třeba i do situace, kdy nemovitost prodávají až s třicetiprocentní ztrátou oproti tomu, za kolik ji koupili,“ popisuje Tadeáš Vaverka.

Čtěte také

Obdobně zlevnily i apartmány u přehrady Lipno. Jedinou výjimku tvoří moderně vybavené nemovitosti na lukrativních místech, které si podle majitele realitní kanceláře Jana Stejskala udržují vesměs stejnou cenu. „Pokud je to výjimečná nemovitost, krásná chata nad Lipnem v krásném prostředí, tak se poptávka vždycky najde, tam ceny klesat nebudou,“ uvádí.

Levnější jsou ale také byty, výrazně pak ty na českobudějovických sídlištích Máj nebo Vltava. Oproti době zhruba před dvěma lety se tak trh úplně otočil. „Dneska mají zájemci opravdu z čeho vybírat a samozřejmě se podle toho i chovají. Prohlížejí si mnohem více nemovitostí, delší dobu se rozhodují a mnohem tvrději vyjednávají o ceně,“ dodává realitní makléř Michal Matějovský.

Pro opětovné nastartování trhu bude podle odborníků klíčové to, zda Česká národní banka v následujícím půlroce sníží úrokové sazby v návaznosti na klesající inflaci. Poté makléři čekají opětovný růst cen.

Spustit audio

Související