Jenom pracovat se na chalupě nikomu nechce. Je třeba najít balanc mezi odpočinkem a údržbou, říká architekt

25. srpen 2023

Co Čech, to chatař a chalupář, říká se. Fenoménu využila i televizní reality show, v níž dva architekti a jeden sochař měnili rekreační nemovitosti jiných lidí k nepoznání, někdy je i posílali k zemi. Výsledné přestavby byly inspirací pro všechny majitele podobných objektů. Jedním z aktérů pořadu byl architekt Petr Portych.

Co říká na českou kulturu chalupaření? „Trošku se k tomu vracíme. Tohle přišlo před nějakou dobou, když se nemohlo cestovat. Člověk si rád někde odpočine a česká příroda k tomu svádí. Covid nás znovu naučil, že není potřeba cestovat dlouhé hodiny letadlem do exotických krajin, že i tady může být krásně,“ odpovídá.

Vlastní rekreační objekt v dosahu bydliště navíc umožní užívat si ho pravidelně a častěji. „Nahrává tomu i podnebí, které se mění k teplejšímu, léta se prodlužují, sezóny fungují déle,“ připomíná Petr Portych. To mění návštěvnost českých hor. „Už není jenom krátká zima, po které se tam dlouho nic nedělo. Teď tam vzniká spousta chatek, chalup, apartmánů a lidé tam rádi odjíždějí i na léto,“ dodává.

Stávající české chaty a chalupy ale podle architekta Petra Portycha často trpí neúdržbou. „Všechno to je práce. Jakmile máte chatu, což je vlastně malý domek, tak potřebuje pořád nějaký servis. A jestliže tam člověk není pravidelně a nemá balanc mezi tím, že se o to stará, ale zároveň si tam i odpočine, tak jezdit na chalupu jenom pracovat, to se nikomu nechce,“ popisuje.

Čtěte také

Doporučuje tedy svěřit některé práce odborníkům. Přesto Petr Portych ani jeho televizní a pracovní kolega Martin Štrouf specializaci na rekonstrukce chat a chalup neplánují. „Specializace v architektuře svádí k tomu, že člověk zleniví a používá osvědčené postupy pořád dokola. I proto chceme zůstat u toho, že střídáme měřítka a velikosti projektů. A tím je ta práce krásná,“ komentuje.

Majitelé chat a chalup, kteří přemýšlejí o tom, že se svou nemovitostí něco udělají, se podle Petra Portycha mají především poradit s někým, kdo ví víc než oni. „Každý z nás zná někoho, kdo dělá v oboru stavebnictví, ať už to je stavař, projektant nebo architekt, tak já bych doporučil nejprve oslovit jeho. Třeba napoví řešení, které bude mnohem jednodušší, a nakonec to bude víc parády za méně peněz. Není vždy potřeba zasahovat tak razantně, jak jsme to dělali my,“ uzavírá.

Celý rozhovor o přestavbách chat a chalup i zákulisí televizního pořadu s architektem Petrem Portychem si poslechněte online.

Spustit audio

Související