Perte radši třikrát týdně než několikrát za jeden den. Nápor na čistírnu vod je třeba rozložit, upozorňuje vodohospodář

9. květen 2023

České obce, firmy i domácnosti jsou ze zákona povinné nakládat se svou odpadní vodou, a to přiměřeným způsobem. Zatímco obce nad dva tisíce obyvatel už musejí mít čistírnu, menší vesnice často spoléhají na odpovědnost jednotlivců.

Jak říká vodohospodář Milan Rada ze soběslavské společnosti Envi-Pur, investice do čistírny odpadních vod patří v obcích k nejnákladnějším. Počítá se na desítky milionů korun.

Domácnosti jsou na tom podstatně lépe, i tak jde ale o šestimístné částky. „Pokud se na to podíváme optikou domácností, tak investice je v dnešní době od sto tisíc korun výš. A to jak v případě, že to hodláme řešit bezodtokou žumpou, septikem s pískovým filtrem, nebo vlastní čistírnou odpadních vod,“ konstatuje Milan Rada.

Vodohospodář Milan Rada

Žumpa je podle něj v dnešní době už přežitkem. „Je to krajní řešení pro případ, že nemáme kam vypouštět vyčištěnou odpadní vodu. Žumpa je investičně nejvýhodnější, protože se jedná jen o bezodtokou nádrž, nicméně každoročně se prodražuje o faktury za vývoz fekálním vozem,“ popisuje.

Také septiky se zemními pískovými filtry se používají už jen výjimečně, a to například u rekreačních objektů s víkendovým provozem.

„Ve všech ostatních případech jednoznačně doporučuji čistírnu odpadních vod,“ říká Milan Rada. A důvody? „Z vyjmenovaných technologií je nejmodernější, umožňuje nejúčinnější čištění a zároveň vypouštění vyčištěné odpadní vody do vod povrchových. Pokud to nejde, tak dokonce i do vod podzemních, přičemž musíme chránit vodní zdroje, jako jsou studny nebo vrty,“ odpovídá.

Čistírna pro jednu domácnost bývá obvykle dimenzována na čtyři osoby. „Má v průměru jeden a půl metru, je vysoká zhruba dva metry a je to plastová nádrž. Vy ji zakopete na zahradě, přivedete k ní kanalizační potrubí, zajistíte umístění potřebné technologie a můžete začít čistit a vypouštět,“ popisuje Milan Rada. Zároveň upozorňuje, že jde o vodní dílo, a proto je potřeba i projektová dokumentace.

Princip domácích čistíren odpadních vod je mechanicko-biologický. „Prvním krokem je odstraňování nerozložitelných nečistot, jako jsou vlhčené ubrousky, plínky a podobně. Kombinací mechaniky a biologického čištění, kdy využíváme mikroorganismy, které přerušovaně zásobujeme kyslíkem, škodliviny rozkládáme a odstraňujeme,“ líčí Milan Rada.

Čtěte také

Standardně tedy podle něj nejde o chemii. „Pouze tam, kde vypouštíme do podzemních vod, musíme odstraňovat fosfor. To je ze zákona dané a k tomu se používá buď opět biologická cesta, nebo chemická cesta srážením,“ dodává.

Fosfor se do odpadu dostává například z praček. „Hlavním zdrojem jsou detergenty – prací prášky a obdobné prostředky. Chci upozornit, že by lidé měli přizpůsobit provoz domácnosti své čistírně odpadních vod, protože ta má objemové limity,“ uvádí vodohospodář.

Například nedoporučuje v sobotu dopoledne zapnout čtyřikrát po sobě pračku. „Vhodnější je praní rozložit do týdne, jednou vyprat v sobotu, jednou v pondělí, jednou ve čtvrtek, aby koncentrace chemikálií v malé čistírně nebyla moc vysoká,“ upozorňuje.

Takže pračka, myčka a vana plná pěny v jeden moment nejsou v domě s vlastní čistírnou úplně dobrou kombinací. I když jednou za čas to nevadí. „Nárazový provoz čistírna zvládne, ale v dlouhodobém měřítku, kdy by byla několikrát do týdne takto hydraulicky přetížená, by jí to nedělalo vůbec dobře,“ varuje specialista.

Co dalšího nedělat své čistírně? Co nesplachovat do toalety a co do dřezu? Celý rozhovor s vodohospodářem Milanem Radou si poslechněte online.

Spustit audio

Související