Finanční úřad zavírá své pobočky v Třeboni a Dačicích. Lidé budou muset cestovat do Jindřichova Hradce

2. květen 2023 08:08

Lidé z Dačic a Třeboně budou muset na finanční úřad dojíždět. Ministerstvo financí se rozhodlo v těchto městech svá pracoviště zavřít. Jejich práci převezme pobočka v Jindřichově Hradci.

Podle starosty Dačic Miloše Nováka rozhodnutí zatíží občany i zaměstnance úřadu. „Stát bude šetřit, nevím tedy na čem tady u nás Dačicích. Ta budova je státní a ti zaměstnanci z Dačic budou muset svými vozidly, autobusem jezdit do Jindřichova Hradce, což pro ně bude znamenat vyšší náklady,“ říká.

O pobočku finančního úřadu přijdou i lidé v Třeboni. Starosta Jan Váňa poukazuje na to, že dojíždění bude komplikací především pro obyvatele vzdálenějších obcí. „Z Třeboně do Hradce je to třicet kilometrů, ale horší to mají třeba lidé z Českých Velenic, pro které tady úřad také fungoval,“ připomíná.

Čtěte také

Některé záležitosti stále není možné vyřídit na finančním úřadě na dálku. Patří mezi ně například změna vlastnictví nemovitostí.

Starosta Dačic Miloš Novák upozorňuje, že obyvatelům vzdálenějších obcí může cesta veřejnou dopravou zabrat i několik hodin. „Přímo z Dačic je to třicet minut, ale když vezmu třeba obec Budeč, tak odtud aby člověk vyjel v šest ráno, a když to všechno dobře vyjde, je zpátky doma ve dvanáct,“ popisuje.

Zrušení poboček finančního úřadu je podle starosty Třeboně Jana Váni krokem zpět v dostupnosti státních služeb. „Pamatuji si, jak v roce 2000 docházelo k reformě státní správy a hlavním argumentem bylo, že se přiblíží občanům. A teď vidíme opačný krok, zrušily se katastrální úřady, ruší se finanční úřady a ta správa se vzdaluje,“ komentuje.

Pobočky finančních úřadů by mohly v budoucnu v obcích fungovat alespoň několik dnů v týdnu během nejvytíženějších měsíců. O konkrétní podobě města zatím jednají.

Spustit audio

Související