Lidé, kterým stát zřídil datovou schránku, musí podat daňové přiznání elektronicky. Mají ale víc času

2. březen 2023

Jakmile vysvitnou první paprsky jarního slunce, lidem samostatně výdělečně činným trochu nepříjemně zašimrá v žaludku. Březen totiž mnozí mají zafixovaný jako čas pro přiznání k dani z příjmů fyzických osob. To už teď ale bude platit jen pro podání písemná, doručená na úřad fyzicky.

„Letos je velká novinka. Určité skupině lidí byla ze zákona zřízena datová schránka. Ti teď musejí podávat daňové přiznání elektronicky. Termín je v tomto případě do 2. května,“ říká Jana Králová, mluvčí Finančního úřadu pro Jihočeský kraj. Ten, komu daně zpracovává daňový poradce, má času ještě víc, deadline nastane až počátkem července.

„Elektronická podání mohou poplatníci vyřídit prostřednictvím webové stránky Moje daně,“ radí Jana Králová, „tam mají na výběr buď on-line finanční úřad, nebo elektronické podání pro finanční správu, dříve takzvané EPO. Zde mohou své přiznání nejenom vyplnit, ale zároveň i odeslat.“

S bankovní identitou klidně i dál

Elektronické daňové přiznání není nutné odesílat přes povinnou datovou schránku. Kdo byl doposud zvyklý třeba na bankovní identitu, může ji využívat dál. Novinkou je pouze to, že majitelé datových schránek musejí přiznání podávat elektronicky, je jedno, přes jakou bránu.

„Poslat daňové přiznání mohou poplatníci buď přímo přes datovou schránku, nebo se mohou přihlásit přes bankovní identitu, přes občanský průkaz s čipem a tak dále. Těch způsobů je několik,“ upřesňuje Jana Králová. „Určitě doporučuji stránky finanční správy a portál Moje daně, tam je návod,“ dodává.

Elektronické podání je praktické

Těm, kteří dosud nikdy elektronické daňové přiznání nepodávali, vzkazuje mluvčí jihočeského finančního správy, aby se nebáli. „Ze začátku, když se přihlásí poprvé, zadávají všechny údaje. Ale příští rok už si je systém bude pamatovat a už jim leccos předvyplní. Výhodou je, že je systém vede. Hlásí jim chyby, upozorní na nevyplněné řádky, sám dělá výpočty,“ popisuje.

Důležité ale podle ní je nezapomenout na přílohy. „Ty jsou povinnou součástí přiznání, takže je třeba dát pozor, aby byly také elektronicky nahrány do systému. Jedná se například o potvrzení příjmů od zaměstnavatele, potvrzení o hypotéce, životním pojištění, školkovném a podobně,“ vysvětluje.

Novinky v odečtech

Co se týče odpočtu úroků z hypotečních úvěrů, i zde platí pro přiznání za rok 2022 novinka. Upozorňuje na ni vedoucí oddělení daně z příjmů fyzických osob Finančního úřadu pro Jihočeský kraj Jana Rohlíková. „Je třeba si dát pozor, jestli byl úvěr poskytnut do roku 2021, nebo po roce 2021. Podle toho se odvíjí maximální částka, kterou lze odečíst za domácnost. U starších úvěrů je možno odečítat až 300 tisíc korun, u těch nových jenom 150 tisíc,“ uvádí.

Nová situace vzniká také v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině. „Poplatníci jistě dávali spoustu darů. V tomto případě bych chtěla poukázat na to, že u darů do veřejné sbírky stačí prokázat, že na číslo konkrétní sbírky peníze odešly. Dárci nepotřebují potvrzení o výši daru, ani účelu,“ uzavírá Jana Rohlíková. 

Celý rozhovor o tom, jak správně podat přiznání k dani z příjmů, s Janou Rohlíkovou a Janou Královou z Finančního úřadu pro Jihočeský kraj si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.