Pošty na největších krumlovských sídlištích skončí. Městu se nepodařilo vyjednat zachování služeb

12. duben 2023 15:18

Vedení Českého Krumlova neuspělo v jednání s Českou poštou, dvě pobočky na největších sídlištích skončí. Státní podnik odmítl přistoupit na variantu v režimu Pošta Partner, kdy by služby provozovalo město. Tisíce obyvatel tak budou muset od července dojíždět na hlavní poštu v historickém centru.

„Já chodím na poštu pro důchod a když nám přijde nějaká zásilka. Jsme z toho nešťastní, protože sídliště stárne,“ svěřuje se Jarmila Vojtěchová ze sídliště Plešivec. Zde bydlí asi tři tisíce obyvatel, tedy skoro čtvrtina celého Krumlova.

Dojet na hlavní poštu v centru bude hlavně pro seniory problém. „To mám jako celodenní výlet, dalo by se říct. Na poštu musím autobusem, pak člověk třeba nechytne hned spoj zpátky a je to ztráta dvou hodin,“ říká Jarmila Vojtěchová.

Rušení pošt na jihu Čech

České Budějovice (U Zimního stadionu, Pražská tř., České Vrbné, Lidická tř., K. Šafáře)

Český Krumlov (Urbinská, Sídliště Plešivec)

Jindřichův Hradec (Jarošovská, Kosmonautů, sídliště Vajgar)

Milevsko (J. A. Komenského)

Písek (Truhlářská)

Sezimovo Ústí (Husovo náměstí)

Strakonice (U Nádraží)

Tábor (Chýnovská, Žižkovo nám., Světlogorská)

Veselí nad Lužnicí (Nádražní)

Další pobočka má skončit na sídlišti Mír. Její služby několikrát měsíčně využívá Petr Krupička. „Občas mi chodí balíčky, platby. Když se zavřou pobočky na sídlištích, hlavní pošta to neutáhne. Budou tam fronty, zbytečné zdržení, celé sídliště bude muset dojíždět autem do centra, takže se zase bude zvyšovat provoz,“ myslí si.

Vedení města Český Krumlov rušení poboček na sídlištích odmítá, absolvovalo proto schůzku se zástupci státního podniku. Na návrh režimu Pošta Partner, kdy by služby provozovalo město, ale Česká pošta nepřistoupila. „Je to pro nás zklamání. Byli jsme připraveni hledat varianty, jak službu pošty zachovat, ale tato cesta pro Českou poštu není možná,“ komentuje starosta Alexandr Nogrády.

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka zruší podnik k 1. červenci 300 svých poboček, a to bez náhrady. „To znamená, že není možné těch 300 rušených pošt převést na Pošty Partner. V ten moment by Česká pošta musela platit část nákladů na provoz, a to už by nám zase nevycházelo v našem ekonomickém modelu,“ uvádí.

Některým obcím včetně Krumlova nabízí Česká pošta režim nazvaný Pošta Partner Plus. Tuto variantu by ale kompletně muselo platit město. „Pokud bychom něco takového chtěli, tak ještě poště budeme muset za tu službu platit a nebudeme mít nic z výnosů poštovních a balíkových služeb, což mi přijde neuvěřitelné. To není transformace České pošty, to je její postupná likvidace,“ doplňuje místostarosta Českého Krumlova Dalibor Uhlíř.

Čtěte také

Zástupci Českého Krumlova na úterní schůzce pověřili oblastní manažerku pro jižní a západní Čechy, aby představila vedení České pošty jejich návrhy.

Další možností je podle starosty Alexandra Nográdyho zřízení Pošty Partner na dostupném místě, kam se dá dobře dojet autem a autobusem, například na autobusovém nádraží. Třetí možností, nad kterou vedení města uvažuje, jsou pobočky na obou dotčených sídlištích, které by provozovalo město spolu s dalším partnerem.

Po zrušení uvedených poboček má v Českém Krumlově zůstat jen jedna hlavní pošta v centru města na Latránu a Pošta Partner, která nyní funguje na vlakovém nádraží. Krajní možností může být podle místostarosty Dalibora Uhlíře ještě přesunutí hlavní pošty z Latránu na dopravně lépe dostupné místo.

Na jihu Čech má k 1. červenci skončit celkem 18 poboček České pošty. Nejvíce jich zanikne v Českých Budějovicích, v krajském městě se uzavře pět pošt.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související