Nižší teplota vody, kratší sezóna. Provozovatelé plaveckého bazénu a zimního stadionu v Krumlově reagují na zvýšené náklady

23. listopad 2022 12:22

Rostoucí ceny energií komplikují provoz českokrumlovských sportovišť. Náklady na elektřinu a plyn má město oproti loňsku více než dvojnásobné. V plaveckém bazénu už snížili teplotu vzduchu i vody, na zimním stadionu zase zkrátili sezonu. Situaci tam navíc zhoršuje nevyhovující zakrytí ledové plochy.

Do zimního stadionu v Českém Krumlově proudí zvenku vzduch několika odkrytými částmi. A to je teď velký problém. „Nám tady uniká pod okny energie po statisících ročně. Teď potřebujeme co nejrychleji alespoň uzavřít severní štítovou stranu, která je největším problémem,“ říká ředitel společnosti Pro-sport Český Krumlov Martin Tomka.

„Když jsou tepla a my potřebujeme chladit, zadáme nějakou průměrnou teplotu do počítače, ten dá pokyn kompresorům, aby pracovaly na výslednou teplotu, která je předimenzovaná. Tím pádem chladíme plochu třeba na mínus deset, což je úplně zbytečné,“ popisuje.

Kvůli rostoucím cenám energií museli už na zimním stadionu udělat několik opatření. „V první řadě jsme posunuli začátek sezony zhruba o tři týdny, to v penězích dělá ušetřených zhruba 250 tisíc,“ uvádí ředitel.

Čtěte také

Zakrytí severní části zimního stadionu teď schválili i českokrumlovští radní. „Nás to bude stát investičně asi 450 tisíc korun a do 14 dnů by firma měla nastoupit,“ potvrzuje místostarosta Dalibor Uhlíř.

Rostoucí náklady na energie komplikují i provoz plaveckého bazénu. „Zapojili jsme na sto procent solární systém na střeše, využíváme teplo ze sluníčka na ohřev vody. Snížili jsme teplotu vody v bazénu z 28 na 26 stupňů, paralelně s tím jsme snížili i teplotu vzduchu o tři stupně. Pro nás to znamená za rok ušetřených zhruba 300 tisíc korun,“ počítá Martin Tomka.

Rada města teď schválila dotaci půl milionu korun na provoz zimního stadionu i bazénu. Na zimním stadionu má město ještě zafixované ceny elektřiny na příští rok. V bazénu by roční ztráta z letošních šesti milionů mohla příští rok stoupnout až na deset milionů korun.

„Plyn vysoutěžený na příští rok nemáme. Povedlo se alespoň to, že spadneme do maloodběru a zastropování. V tuto chvíli čekáme na nabídku předělání trysek jednoho kotle na LPG, abychom měli alternativní zdroj. Čekáme i na nabídku na výměnu části oken, kudy odchází nejvíc tepla z bazénu,“ uvádí Dalibor Uhlíř. Plovárnu využívá ročně okolo 70 tisíc lidí. Její uzavření zatím není v plánu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související