Nejistá sezóna, popisují provozovatelé zimních stadionů nadcházející podzim a zimu. Důvodem je skokové zdražení energií

26. září 2022 10:44

Zdražení energií bude mít během nadcházejícího podzimu a zimy zásadní vliv i na provoz zimních stadionů v Jihočeském kraji. Jejich správci teď pociťují hlavně nejistotu. Někteří momentálně ani nemají zajištěné dodávky pro příští rok. Třeba v Soběslavi na Táborsku zatím stále neví, od koho budou odebírat plyn, který používají na vytápění interiérů.

„My v podstatě v tuhle chvíle vůbec nevíme, za kolik bychom mohli plyn kupovat, a ani nám to nikdo není ochoten říct. S ohledem na rozhodnutí vlády o zastropování náš dodavatel plynu cenové nabídky ani neposkytuje,“ vysvětluje Michal Pánek, vedoucí Tělovýchovných zařízení města Soběslav,

„Pakliže především cena plynu bude natolik vysoká, nelze vyloučit ani to, že bychom museli provoz zimního stadionu ukončit dřív,“ dodává.

Hodina pronájmu ledové plochy v Soběslavi teď stojí 2200 korun. To se od ledna určitě změní. Provozovatelé ale podle Michala Pánka nemůžou cenu zvyšovat úměrně nárůstu nákladů za energie, které budou oproti letošku minimálně padesátiprocentní.

„Existuje nějaká hranice, za kterou už zimní stadion není pro komerčního zákazníka využitelný. Troufnu si říct, že dejme tomu do tří tisíc budou schopni soukromníci led zaplatit, jakmile cena přesáhne nějakou takovou hodnotu, tak už ani nemá smysl pro komerční zákazníky led držet, protože ho prostě nezaplatí,“ komentuje Michal Pánek.

Čtěte také

Správce zimního stadionu v Českých Budějovicích naopak trápí nejistota ohledně cen elektřiny. Město už dodávky pro příští rok zajistilo. Stále ale není jasné, kolik přesně budou stát. „Elektřinu pro nás město nakupuje a v současné době se řeší, jaká finální cena pro nás vyjde na základě zastropování, které schválila vláda,“ potvrzuje ředitel Sportovních zařízení města Tomáš Novák.

Chlazení obou ledových ploch vyjde měsíčně zhruba na 500 tisíc korun. Od ledna se tyto náklady určitě budou pohybovat v řádech jednotek milionů korun.

„Samozřejmě, že máme připravené nějaké krizové scénáře, ale nerad bych o nich mluvil. Nechci šířit nějakou paniku, že budeme zavírat. Pořád věřím, že to dobře dopadne,“ říká Tomáš Novák. I v Českých Budějovicích tak podle Sportovních zařízení města musí kluby a oddíly počítat s navýšením cen za pronájem kluzišť.

Spustit audio

Související