Nejdřív covid, teď likvidační ceny energií. Provozovatele lyžařských areálů opět trápí nejistota

8. říjen 2022 08:14

Další nejistá sezóna čeká provozovatele lyžařských areálů v Česku. Zatímco minulé roky poznamenal covid, teď provozovatelé řeší vysoké ceny energií a dalších vstupů. Platí to i o zimním středisku Monínec na pomezí jižních a středních Čech, které má kromě standardních sněžných děl jako jediné v zemi speciální zasněžovací technologii Snow Factory. Kvůli velké energetické náročnosti ale nepočítá s tím, že ji letos spustí.

„Momentálně jsme v situaci, že ji nedokážeme pustit, protože náklady na energie by nás sežraly. Pořád nevíme, zda vůbec dosáhneme na nějakou podporu od státu, aktuální ceny jsou pro nás likvidační. Loni v srpnu jsme za energie platili 337 tisíc a letos při nižší spotřebě přes 1,1 milionu, a to jsme ještě nepustili žádné zasněžovací zařízení,“ říká ředitel skiareálu Monínec Jaroslav Krejčí.

Nyní nakupuje takzvanou spotovou elektřinu. Platí za ni částku, která odpovídá okamžité ceně na burze. „Každý den sleduji energie, ale zůstává otázkou, jestli nebudeme zasněžovat, nebo to riskneme. Teď je cena tak vysoká, že když to uděláme, nějaké dvacetiprocentní zdražení skipasu to nepokryje. A větší zdražení si těžko budeme moci dovolit, protože bychom tu neměli asi žádné hosty,“ dodává.

Čtěte také

V o něco lepší situaci se nacházejí skiareály, které jsou v kategorii malých a středních podniků. Na ně se totiž podle ředitele Asociace horských středisek Libora Knota vztahuje vládní zastropování energií. „Na jednáních vlády byla zastropována cena energie pro maloodběratele i velkoodběratele, kteří jsou malým, nebo středním podnikem. Do toho spadá zhruba 80 procent všech areálů v Česku. Velké podniky zatím pod zastopování nepatří, ale snažíme se i pro ně zajistit minimálně nějakou kompenzaci,“ uvádí.

Podobná je podle něj i situace v zahraničí. „Ať už se to týká alpských zemí, Slovenska, Polska, problémy mají všichni. Předpokládám, že všichni to budou muset kompenzovat nějakým zdražením, ale je jasné, že veškeré navýšení vstupů není možné pokrýt zvýšením cen skipasů,“ komentuje Libor Knot.

Se zvýšením cen permanentek počítají i na Monínci. Návštěvníky tam ale budou podle ředitele Jaroslava Krejčího čekat plovoucí ceny. „Kopírujeme Alpy, takže budeme mít plovoucí ceny skipasů, které se budou řídit poptávkou a vůbec podmínkami s ohledem na počasí. Na každý den bude jiná cena, podobně jako třeba u letenek. Takže tady budete lyžovat za tři stovky, ale třeba také za tisícikorunu,“ vysvětluje.

V České republice jsou tři stovky skiareálů, do kterých každoročně přijedou miliony lyžařů. Zvýšení cen skipasů se nevyhne žádný z nich. Přesnou kalkulaci většina zimních středisek oznámí v říjnu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související