Venkovní kluziště mají Dačice teprve dva roky. Letos hrozilo, že ho kvůli vysokým cenám energií vůbec neotevřou

30. prosinec 2022 15:11

Venkovní kluziště otevřelo město Dačice na Jindřichohradecku před dvěma lety – ve chvíli, kdy v Česku začínala platit velmi přísná opatření kvůli pandemii koronaviru. Letos jeho provoz zase ohrožovaly vysoké ceny energií. Nakonec se město rozhodlo ledovou plochu upravit a zájem mezi bruslaři je velký.

Po venkovním kluzišti v Dačicích se při veřejném bruslení prohánějí desítky sportovců každého věku. S dcerou sem zamířila například Zuzana, která tráví vánoční prázdniny u rodiny v nedaleké Telči. „V Telči sice máme kryté kluziště, ale o prázdninách tam skoro nejsou veřejné hodiny. Děti jezdily sem s babičkou s dědou a teď jsme tu spolu,“ říká.

I přesto, že kluziště za 18 milionů korun otevřely Dačice teprve před dvěma roky, letos radnice kvůli rostoucím cenám energií dlouho zvažovala, jestli ho na sezonu vůbec zprovozní. „Prováděli jsme několik kalkulací tak, aby ten provoz nebyl ztrátový. Z toho důvodu muselo dojít k navýšení cen vstupného, a to jak pro jednotlivce, tak pro skupiny,“ potvrzuje místostarosta Jiří Baštář.

Za 90 minut bruslení letos děti v Dačicích zaplatí 50 korun a dospělí 70 korun. Loni to v obou případech bylo o 20 korun méně.

Ještě výrazněji stoupla cena u individuálních pronájmů celého kluziště, a to z 1500 na 2400 korun za hodinu. Ani to ale bruslaře neodradilo. Pravidelně si plochu s kamarády pronajímá žák deváté třídy Luděk Fabeš. „I v týdnu po škole vždycky chodíme bruslit, máme to tu zamluvené na hokej. Cena se zvedla, tak se musí sehnat větší parta lidí, aby se to splatilo. Nás chodí hrát většinou sedmnáct,“ popisuje.

I přes vyšší cenu je ale kluziště obsazené zhruba z 90 procent, vstupné tak pokryje náklady. Ledovou plochu je možné udržovat až do chvíle, kdy teplota vzduchu dosáhne 15 stupňů. „Čeká nás teplý konec roku, to určitě ještě necháme kluziště v provozu a potom uvidíme. Podle klimatických podmínek se poměrně rychle rozhodneme, kdy provoz ukončit, protože každý den znamená desetitisíce korun za energii,“ dodává místostarosta města Jiří Baštář.

Spustit audio

Související