Co si zapsal kronikář, když Svatá Maří slavila 650 let

12. prosinec 2020

Františka Scherera, kronikáře Svaté Maří na Vimpersku, jsme už dříve v Jihočeských kronikách představili. Tehdy citoval ze zápisů svého předchůdce. V tomto dílu poukáže na dění v obci, které zachytil on sám. Z pochopitelných důvodů, mezi něž patří hlavně délka pořadu, vybere jen některé události a v úryvcích.

František Scherer listuje kronikou Svaté Maří, až se dostane ke svým vlastním zápisům a na jejich základě souhrnně říká, že hasiči obce využili vodu z požární nádrže, která se v obci začala budovat v polovině 60. let a s kterou se počítalo nejen jako se zdrojem vody protipožárního zabezpečení, ale i jako s koupalištěm, když zasahovali při několika lesních požárech nebo při požáru rodinného domu v roce 2010.

Čtěte také

„Domek z nové výstavby chytl, když majitelé byli s dcerou v tanečních. Přestože hasiči oheň včas uhasili, škoda byla velká. Obec zorganizovala sbírku pro majitele, kteří bydleli dva roky u sousedů, než si domek opravili,“ citoval ze svých řádků kronikář.

V oddíle společenský život v roce 2001 František Scherer zmiňuje, že v tom roce se poprvé v obci konaly karetní turnaje. Ve Svaté Maří a v místní části Štítkov se hrálo Prší. Kronikář z tohoto oddílu ještě vybírá záznam o setkání harmonikářů v části obce Štítkov, které natočila Česká televize. Ta natočila i další zdejší společenské a kulturní události: masopust, Lucii a konopickou. Z čehož vznikl pořad „Náš venkov“, ve kterém celá republika mohla vidět, jak se ve Svaté Maří lidé umí bavit.

Ve Svaté Maří hrají divadlo na jevišti v sále v hospodě. Nejdříve účinkovaly děti a nyní už vystupují i dospělí. František Scherer je také členem divadelního souboru. „Místní divadelní spolek připravil hezké Vánoce, kdy uvedl pohádku o Zlaté rybce. Byl krásně vyzdobený sál i prostory před hostincem,“ cituje kronikář a doplňuje, že svatomářští divadelníci hrají i po okolí: ve Vimperku, Vlachově Březí, v Hošticích, Buku, ve Volyni… a po okolních vesnicích.

František Scherer ukáže na datum 30.6.2001. „Proběhly oslavy výročí založení Sportovního klubu, který za deset let svého konání dosáhl dobrých výsledků v soutěžích v kopané i co se týče výstavby a úpravy sortovního hřiště. Fotbalisté postoupili do okresní soutěže.“

Oslavy 650 let obce

Kronikář Svaté Maří posléze otevírá kroniku v místě, kam zapsal slavnost, která se odehrála o více než rok později po té sportovní, v srpnu 2002 – oslavy 650 let obce. Den otevřených dveří na obecním úřadě s možností podívat se do kronik obce. Prohlídka hasičské zbrojnice na návsi. Vyhrává dechovka, vystupují mažoretky. Hasiči cvičí se starou ruční stříkačkou, družstva žen a starých pánu hrají fotbalové utkání. „Ženy vyhrály 2:1. Pan farář Zavadský nedal penaltu, což ho velmi mrzelo,“ s humorem čte kronikář. Taneční zábava. Svěcení praporu v kostele.

Po víkendových oslavách výročí obce se spustil intenzivní déšť. Voda v potoce Naháč začala stoupat. Přišla povodeň. Pod Svatou Maří u chat bylo nutné protrhnout koryta, tam už se topili. V obci nedošlo k žádným velkým škodám. Ve Svaté Maří zorganizovali dobrovolnou sbírku na pomoc Putimi u Písku, kterou povodeň zasáhla silně.

„Od té doby obě obce udržují partnerství po sportovní stránce. Putimští jezdí na naše turnaje a my jezdíme do Putimi. Celý autobus fotbalistů a diváků,“ zakončuje své vyprávění kronikář František Scherer.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Petr Kronika
Spustit audio