Co si lze myslet o Češích, když nejoblíbenějším Večerníčkem jsou Krkonošské pohádky?

12. únor 2019

Někde jsem četl, že národní povahu spolehlivě odhalí nejoblíbenější filmy daného národa. Japonce baví skvěle propracované komiksy manga, Američané jsou paf ze stříleček a westernů. A Češi milují Večerníčky.

Je to pochopitelné. Že pijeme rádi pivo jako Maxipes Fík, si určitě odsouhlasíme. Že milujeme rýpání se v zemi jako Krtek, je také bez diskuse. Ale jedna věc mě znervózňuje. Jaký závěr o národní povaze si lze udělat, když nejpopulárnějším Večerníčkem jsou dle jisté ankety Krkonošské pohádky? 

Zde je náhle cesta do hlubin národní duše neradostná. Pro připomenutí obsahu: arogantní a nafoukaný Sudeťák Trautenberk má na svém nevelkém panství problémy s mocným sousedem Krakonošem.

Na náladě mu nepřidávají také patálie s rebelující čeládkou. Čeledín Kuba má hřbet ohnutý, ale v ústraní stále huhlá a fňuká. Hajný se snad už narodil bez vlastního názoru a prochází celým seriálem jen jako plíživý přízrak. Zato hubatá děvečka Anče je k nezastavení, organizuje drobné sabotáže a přitom tak nějak zapomíná, že je placena za práci a nikoliv za neustálé remcání.

Korunu všemu pak nasazuje samotný Krakonoš, který se v jednom díle v záchvatu nudy převlékne za cizího knížepána a svede přitroublého Trautenberka k plánu proti sobě samému. Když Trautenberk svolí, Krakonoš vezme na sebe opět svou pravou podobu a zahromuje: „Tak ty takhle!“ a ťumpachového selského feudála nechá za trest posluhovat šťastné čeládce. 

Jan Flaška: Záchodky – základ gender studies

03440417.jpeg

To, že jsou muži soutěživí a rádi si hrají, kdežto ženy kladou důraz na spolupráci a vztahy, je informace asi tak objevná, jako že kluci mají pindíka a holky pipinku. Ale pozor – tyhle dvě informace spolu souvisejí mnohem víc, než si uvědomujeme.

Sečteno, podtrženo, povrchní dojem z pohádek je skvělý, herecké řemeslo zaslouží ocenění, papundeklové kulisy potěší svou výtvarností. Ale to opravdu stačí na vítězství v kategorii nejoblíbenější český Večerníček?

Nejsem Mirek Dušín, přesto bych však byl raději, kdyby se domácím favoritem stal jiný pohádkový seriál. Ne ten, který poučuje, že je dobré očůrávat práci, že je normální těšit se tím, že čím hůř zaměstnavateli, tím lépe.

To už jsou mi daleko milejší nešikové Pat a Mat, kteří v anketě skončili jako druzí. Jenže to jsou vlastně Slováci, himl-hergot-donrvetr-krucajs-element! 

autor: Jan Cempírek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.