Některé věci nevydrží nic, ale samolepky z obchodů na zboží zůstávají věčně

10. leden 2019

Určitě si občas zanadáváte, jak ty věci dneska málo vydrží. Všechno se ztenčuje, místo šroubů sešívačka, místo ložisek díry v plechu a životnost je spočítaná s bídou na záruční dobu. Někdy se vám nová věc rozsype rovnou při vybalování.

Ale já nechci nadávat na kvalitu, chci mluvit o případech, kdy věci naopak vydrží nečekaně dlouho.

Třeba takové papírové samolepky s kódem. Slouží k načtení zboží u pokladny a pak jsou zbytečné. Přesto jsou téměř věčné. Věc, třeba hrnec, už má něco za sebou, dávno ztratil lesk a možná už se ho chystáte vyhodit. Ale na boku mu pořád svítí samolepka, která přežila nejen léta vaření a mytí, ale i několik pokusů o sejmutí. Divím se, že ještě nikoho nenapadlo vyrábět věci jen z těch samolepek. Byly by nezničitelné.

Když vás ubíjí rutina, nezoufejte. Váš slon je možná za zatáčkou

Zoo Dvůr Králové - Slon Kito

Někdy dny běží jak dlouhá šňůra levných korálků. Ráno nezaspat, nezapomenout klíče, stejná cesta do práce, stejná cesta z práce. Něco sníst, nezapomenout na zuby a spát.

Nebo: Kdysi jsem si těsně před dovolenou koupil batoh a při balení mi na něm praskla přezka. Takové to černé, co se vás při zavírání snaží kousnout do prstu. V zoufalství jsem ji sdrátoval kancelářskou sponkou, po příjezdu ji vyměním. Mám už třetí batoh a tenhle nosím na nákupy. Dávno ztratil barvy, teče do něj a několik dalších přezek to vzdalo. Ta sdrátovaná ovšem ne, funguje už čtrnáct let.

Nebo: Na pračce se nám těsně po záruce rozbil vypínač. Tlačítko sice pračku zapnulo, ale nedrželo stisknuté. Aby se ještě dalo vyprat, zaklínovali jsme ho ve stisknuté poloze párátkem. Servisy ale nevedou tlačítka, vedou kompletní panely v ceně nové pračky. Počkáme s tím na další závadu, řekli jsme si. A pereme s párátkem dvanáct let.

Některé věci prostě vydrží.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.