Chcete letos vánočního kapra netradičně? Zkuste recept s wasabi mladého kuchaře
Při přípravě vánočního kapra můžete i experimentovat. Jestliže se dokážete vzdát smaženého kapřího řízku, nechte se inspirovat devatenáctiletým kuchařem, který rybu připravil s wasabi a mrkvovým pyré.
„Vezmu si filety, nakrájím na plátky. Kapra přendám do misky, naliju na něj sójovou omáčku, sezamový olej a trochu wasabi. Nechám to chvilku marinovat,“ popisuje Filip Ruprecht ze střední školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích.
I takový kapr by se podle něj dobře vyjímal na vánočním stole. „Je to něco trochu jiného než tradiční český obalovaný kapr, je to spíš na asijský způsob, protože použijeme ještě koriandr a sezamové semínko,“ dodává.
Zatímco se kapr marinuje, připraví si suroviny na mrkvové pyré. „Mrkev dáme do osolené vody a chvilku vaříme do změknutí. Když se vaří v osolené vodě, mrkev to ochutí, lépe se sůl dostane do té suroviny, než kdybychom ji přidávali až do kaše. Stejně to platí u brambor,“ vysvětluje.
Kapr bez kostí? Jde to, zkuste jednoduchý trik a upečte si výborné rybí biftečky

Specialitou kulináře Petra Stupky, kterého znáte z pořadu Kuchařské čarování, je kapr bez kostí. Tajemství spočívá v jednoduchém triku - filety z kapra se nakrájí na tenké proužky ostrým nožem.
Kapra je třeba marinovat minimálně dvacet minut, aby se alespoň trochu dostala pod povrch sójová omáčka s wasabi.
„Poté rozpálíme pánev, dáme trochu sezamového oleje a pečeme marinovaného kapra. Začneme kůží dolů, aby se nám zatáhla a byla křupavá. Nakonec dáme dopéct do trouby,“ doplňuje Filip Ruprecht.
Výhodou této přípravy kapra je, že se peče přírodně, bez smažení. „Marinování trvá dvacet minut, pečení čtvrt hodiny, takže za půl až tři čtvrtě hodiny máte kapra hotového i s přílohou,“ říká mladý kuchař. Kapr s wasabi navíc skvěle chutná a je mnohem zdravější než řízek v trojobalu.
Související
-
Když vánočního kapra vrátíte do rybníka, odsoudíte ho k mučivé smrti, říká autor rybího receptáře
Už devátou knihu napsal Miloš Štěpnička z Vodňan, který se celý život věnuje historii, chovu a přípravě ryb. Publikace má název Nový velký rybí receptář Miloše Štěpničky.
-
Pokud chcete vánočního kapra s jikrami nebo mlíčím, sáhněte po větší rybě
Vybrat kapra, který má v sobě jikry a mlíčí potřebné do vánoční polévky, není úplně jednoduchá záležitost. I pro rybáře je to tak trochu sázka do loterie.
-
Místo chipsů zkuste kapří lupínky. Novinku vymysleli Jihočeši
Kapří lupínky místo tradičních chipsů. Tato novinka české gastronomie může zdravě obohatit silvestrovskou tabuli. Mražený výrobek vymysleli jihočeští inovátoři, kte...
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
OVĚŘOVNA: Hnědá vejce nikdo nezakazuje. Z obchodů postupně mizí na úkor bílých z ekonomických důvodů
-
UNESCO, právo i překlad Malého prince do hanáčtiny. Bývalým europoslancům skončilo ochranné období
-
ONLINE: Trump řekl, že si volal s Putinem kvůli válce na Ukrajině. ‚Chce, aby lidé přestali umírat,‘ tvrdí
-
Starší domy v Česku koncem roku meziročně zdražily o sedm procent, vychází z analýzy