Místo chipsů zkuste kapří lupínky. Novinku vymysleli Jihočeši

31. prosinec 2015

Kapří lupínky místo tradičních chipsů. Tato novinka české gastronomie může zdravě obohatit silvestrovskou tabuli. Mražený výrobek vymysleli jihočeští inovátoři, kteří upravili tradiční českou rybu.

Nápad se zrodil vlastně náhodou. „Pokoušel jsem se vyrobit surovinu pro sušené kapří maso. Neustále se mi to nedařilo a po několika týdnech jsem to vzdal. Když jsem ale zapomněl surovinu několik dní v ledničce, nakonec jsem zjistil, že začala pracovat, jak jsem potřeboval,“ vypráví Miloslav Koutník.

Kapří lupínky mají obdélníkový tvar a opékají se. Základní surovinou je kapří filet bez kůže, který se dále zpracovává, podrobnosti ale Miloslav Koutník neprozradí.

Lupínky je možná opéci ve fritéze i v troubě. „Já osobně preferuji přípravu bez tuku, v horkovzdušné troubě,“ radí Miloslav Koutník. Výrobek neobsahuje mouku, proto se hodí i pro celiaky.

Spustit audio